Venstre rokerer i partiledelsen: Ellemann-Jensen gør sig selv til gruppeformand

GRUPPELEDELSE: Jakob Ellemann-Jensen gør sig selv til gruppeformand og Sophie Løhde til ny politisk ordfører i Venstres folketingsgruppes nye konstituering. 

Placeholder image
Venstre-formand Jakob Ellemann-Jensen fotograferet på vej ind til gruppemøde i Venstre. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Venstres folketingsgruppes nye ledelse er faldet på plads, efter at partiet i weekenden valgte ny formand og næstformand.

Den nyvalgte partiformand, Jakob Ellemann-Jensen, indledte ledelsesarbejdet med at gøre sig selv til ny gruppeformand. 

"Det gør jeg for at sikre, at jeg har kontrol med det daglige politiske arbejde, som er nødvendigt for mig som ny formand for Venstre. Det handler om at sikre, at jeg har fingrene solidt i jorden," sagde han efter partiets gruppemøde tirsdag. 

Intet nyt om Løkke
Tidligere skatteminister Karsten Lauritzen (V) bliver samtidig næstkommanderende som ny gruppenæstformand, mens forhenværende minister for offentlig innovation, Sophie Løhde, bliver ny politisk ordfører.

Inger Støjberg (V), der i weekenden blev valgt som ny næstformand for Venstre, får ingen yderligere poster, men fortsætter som retsordfører.  

Adspurgt om, hvorvidt selvudnævnelsen til gruppeformand handler om at sikre sig magt til at slå ned på "fløjkrigere" i partiet, svarede Ellemann-Jensen:  

"Det er ikke et ønske om at slå ned. Men kommer det dertil, skal vi nok også finde ud af det. Jeg har brug for, at Venstres folketingsgruppe står samlet. Det har Venstre brug for," sagde han.

Det er endnu ikke besluttet, hvilke poster eks-formand og -næstformand, Lars Løkke Rasmussen (V) og Kristian Jensen (V), der begge har beholdt deres pladser i Folketinget, får. Det finder partiet ud af senere på ugen, sagde Jakob Ellemann-Jensen. 

Holstein: Ellemann fortsætter stilen
Altingets politiske kommentator, Erik Holstein, vurderer, at det er fornuftigt af Ellemann-Jensen at give sig selv den magtfulde post som gruppeformand.

"Jakob Ellemann fortsatte stilen fra det ekstraordinære landsmøde og udnyttede sin styrke til selv at sætte sig på gruppeformandsposten. Det er klogt i den nuværende situation, for Ellemann er den, der har størst autoritet til at banke nye fløjopgør ned. Og det er hans allervigtigste opgave i de næste måneder," siger han. 

Han er ikke overrasket over, at Karsten Lauritzen får tjansen som gruppenæstformand. Han ligger nu lunt i svinget til at blive gruppeformand, hvis Ellemann-Jensen på et tidspunkt vil give posten videre for at fokusere sine kræfter på statsministerkandidaturet. 

"Lauritzen ville gerne være gruppeformand, nu må han vente lidt, men han står med gode odds, den dag Ellemann afgiver posten. Lauritzen er fra den gamle Kristian Jensen-fløj, men han er ikke belastet af fløjkrigen og har gode relationer til det meste af partiet."  

Omtalte personer

Jakob Ellemann-Jensen

Partiformand, MF (V)
cand.merc.jur. (CBS 2002)

Karsten Lauritzen

Direktør, DI Transport
ba.scient.adm. (Aalborg Uni. 2014)

Kristian Jensen

Direktør, Green Power Denmark, fhv. udenrigsminister, MF og næstformand for Venstre
bankassistent (Unibank Lemvig 1993)
Se alle personer

Politik har aldrig været vigtigere
Få gratis nyheder fra Danmarks største politiske redaktion
Ved at tilmelde dig Altingets nyhedsbrev, accepterer du vores generelle betingelser