Debat

Venstre: SF stemmer nej til grønne fremskridt i hellighedens tegn

REPLIK: Europa-Parlamentet har vedtaget den grønneste landbrugspolitik i EU nogensinde. Vi har trukket forslaget i en grøn retning, mens SF spiller hellig uden at tage ansvar, skriver Venstre.

Den nye EU støttemodel vil give landmænd bedre mulighed for at have fri natur på deres marker, som booster biodiversiteten, forbedrer miljøet samt styrker klimakampen, skriver Venstre.
Den nye EU støttemodel vil give landmænd bedre mulighed for at have fri natur på deres marker, som booster biodiversiteten, forbedrer miljøet samt styrker klimakampen, skriver Venstre.Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Morten Løkkegaard (V), Søren Gade (V), Linea Søgaard-Lidell (V) og Asger Christensen (V)
Medlemmer af Europa-Parlamentet for Venstre

Den kommende landbrugsreform kommer nok ikke til at være helt perfekt. Alligevel får vi den grønneste landbrugsreform nogensinde. En reform, der vil være til gavn for klimaet, miljøet og biodiversiteten.

Faktisk har Venstre sat et solidt aftryk på fremtidens landbrugspolitik, da Asger Christensen (V) er den eneste dansker, der sidder i Europa-Parlamentets landbrugsudvalg. For os har det været vigtigt at kunne trække forhandlingerne i en grønnere retning.

Landmænd i EU bliver grønnere end nogensinde
Derfor er vi stolte af, at parlamentet har vedtaget vores forslag til en ny model for støtte.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. 

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected]

Den nye model vil give landmænd bedre mulighed for at have fri natur på deres marker, som booster biodiversiteten, forbedrer miljøet samt styrker klimakampen. Fødevareministeren har i et notat bekræftet de positive effekter af den nye støttemodel.

Og det er ikke det eneste grønne fremskridt i EU’s nye landbrugspolitik. Landmændene skal nemlig leve op til langt højere krav for at få adgang til støtte. En såkaldt konditionalitet.

Venstre har fra begyndelsen søgt direkte indflydelse. Selv om vi ikke kan få vores fulde vilje, er det vigtigt at forsøge at sætte et grønt, dansk præg på den endelig tekst.

Morten Løkkegaard (V), Søren Gade (V), Linea Søgaard-Lidell (V) og Asger Christensen (V)
Medlemmer af Europa-Parlamentet for Venstre

Kort fortalt stilles der en lang række krav til miljø, klima, sundhed, dyrevelfærd og god landbrugsmæssig stand, som landmænd skal efterleve for at få udbetalt støtte.

Parlamentet lægger desuden op til, at 30 procent af den direkte støtte til landmænd skal gå til grønne projekter, mens 35 procent af det resterende budget til landbrugspolitik også skal gå til klima- og miljøtiltag.

Det nye forslag slår tilmed fast, at mindst ti procent af landbrugsareal skal styrke biodiversiteten. Parlamentets forslag er altså mere ambitiøst og går på flere områder længere end, hvad Kommissionen har lagt op til.

Og så er det værd at huske på, at landbrugspolitikken ikke kun skal støtte den grønne omstilling, men også sikre fødevaresikkerheden til alle i EU.

Brok fra sidelinjen
Vi er stolte af, at vi har skubbet de grønne ambitioner frem i førersædet i landbrugsreformen. Det endelige forslag havde selvfølgelig set anderledes ud, hvis vi havde skrevet det uden at skulle indgå kompromisser med andre partier fra mindre klimaorienterede lande og mere protektionistiske lande. Men sådan er vilkårene i EU-politik.

Venstre har fra begyndelsen søgt direkte indflydelse. Selv om vi ikke kan få vores fulde vilje, er det vigtigt at forsøge at sætte et grønt, dansk præg på den endelig tekst.

Men i sidste uge var Margrete Auken så ude med riven efter Venstre, fordi vi vælger at stemme for den aftale, vi har indgået i parlamentet.

I vores øjne er den slags kritik ukonstruktiv at komme med. Socialistisk Folkeparti vælger at være på tværs og stå med korslagte arme i stedet for at komme med realistiske forslag til, hvad vi rent faktisk kan gøre.

Partiet stemmer imod en aftale, der reelt vil gavne klimaet, miljøet og biodiversiteten, som deres medlemmer af parlamentet påstår at kæmpe for.

I Venstre prioriterer vi at handle for at gøre en forskel.

SF forfalder til ukonstruktiv populisme 
Det samme var også tilfældet, da Venstre tidligere på måneden fik gjort ’carbon farming’ til en del af parlamentets forslag til en klimalov i EU.

Konceptet er, at landmænd opsuger og lagrer CO2 i jorden. Venstres konkrete forslag går ud på at forbedre landbrugets mulighed for at ’carbon farme’, så landmænd for alvor kan bidrage til klimakampen.

Men også her nægtede Socialistisk Folkeparti at stemme for. I stedet vil man hellere være hellig og pege fingre ad dem, som faktisk forsøger at få landbruget til at gøre en endnu større indsats for den grønne omstilling.

Det er skuffende, at et parti forfalder til så populistisk opførsel, mens man fravælger at søge en konstruktiv indflydelse i parlamentets forhandlingslokaler.
 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Asger Christensen

MEP (V), gårdejer
Bygholm Landbrugsskole (Horsens 1979)

Linea Søgaard-Lidell

MF (V)
cand.public. (Aarhus Uni.)

Margrete Auken

MEP (SF), næstformand i Europa-Parlamentets Palæstinadelegation
cand.theol. (Københavns Uni. 1971), sognepræst emerita

0:000:00