Venstre står til valglussing: Kan koste mange borgmesterposter

KOMMUNALVALG: Dårlige meningsmålinger og snævre flertal betyder, at Venstre risikerer at miste en lang række borgmesterposter ved efterårets kommunalvalg.

Der er vælgerkrise i Venstre – og det kan koste særligt mange borgmesterposter til efteråret.

Det skriver Berlingske

Mange V-borgmestre sidder allerede på smalle flertal, og siden valget i 2013 har partiet mistet næsten en tredjedel af vælgergruppen.  

Ifølge Altingets seneste snit af meningsmålingerne står partiet til 17,7 procent af stemmerne – en markant tilbagegang siden kommunalvalget i 2013, hvor 26,6 procent af vælgerne satte kryds ud for Venstre.

Og internt i partiet forbereder man sig derfor også allerede på et skuffende kommunalvalg i år:

”Vi vil knokle benhårdt for et godt valg i alle kommuner og regioner, og selvfølgelig er vi ambitiøse. Men når det er sagt, ved vi også godt, at alle marginaler faldt ud til vores fordel ved sidste kommunalvalg,” siger politisk ordfører i Venstre, Jakob Ellemann-Jensen til Berlingske.

Historisk resultat i 2013
Efter kommunalvalget i 2013 stod Venstre med et historisk godt resultat. 

Partiet fik indsat borgmestre i 48 af landets 98 kommuner, og samtidig efterlod man Socialdemokratiet med blot 33 poster.

Men i mange kommuner blev V-borgmestrene indsat med snævre flertal, og det betyder nu, at borgmesterkæderne hænger løst frem mod kommunalvalget 21. november:

”Partiet har i runde tal tabt en tredjedel af deres vælgere på landsplan siden 2013, og det vil også komme til at slå igennem ved kommunalvalget. Det vil ikke slå igennem med fuld kraft, men alt tyder på, at Venstre står over for et dårligt kommunalvalg,” siger forskningsleder og kommunalforsker ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, Roger Buch, til Berlingske.

Slagelse, Halsnæs, Skive og Nyborg er ifølge Berlingske blandt de kommuner, hvor en V-borgmester er på vippen. 

Forrige artikel Prøv quizzen: Har du fulgt med? Prøv quizzen: Har du fulgt med? Næste artikel Løkke om situationen i Kongehuset: Det gør mig oprigtig ked af det Løkke om situationen i Kongehuset: Det gør mig oprigtig ked af det