Venstre vil indføre permanent grænsekontrol

GRÆNSEKONTROL: Venstre vil reformere Schengen-samarbejdet og gøre kontrollen ved grænsen permanent. De vil samtidig investere 50 millioner kroner i ”ny teknologi”, som skal lette politiets arbejdsbyrde.

Venstre vil indføre permanent kontrol ved den danske grænse.

Sådan lød det fra statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), da han mandag, flankeret af integrationsminister Inger Støjberg (V) og EP-kandidat Morten Løkkegaard (V), præsenterede et nyt udspil på et pressemøde ved grænsen til Tyskland i Kruså.

”Vi er nødt til at se i øjnene, at grænsekontrollen er kommet for at blive. Vi skal erkende, at vi er nødt til at have mere politisk ejendomsret ved grænsen,” siger Lars Løkke Rasmussen.

Partiet mener blandt andet, at der er behov for at reformere Schengen-samarbejdet, så Danmark slipper for at skulle spørge EU-Kommissionen om lov, hver gang grænsekontrollen skal forlænges.

Det skal være sværere for de kriminelle
Ifølge statsministeren er det hensynet til migrater, en stigende terrortrussel samt grænseoverskridende kriminalitet, der gør, at man nu føler sig nødsaget til at reagere.

Målet er at finde en fleksibel løsning, der gør det nemmere for de lovlydige at passere grænsen og svært for de kriminelle.

Derudover vil Venstre også indføre muligheden for at kontrollere kriminelle personer, der rejser ud af landet.

Ny teknologi skal reducere mandskabet
Statsministeren mener, at behovet for en grænsekontrol ”ikke bare går væk igen”, og derfor vil Venstre investere i ny teknologi, der skal kontrollere grænsen på ”en intelligent måde”, som han siger.

”Vi foreslår 50 millioner kroner til investering for at udvikle den kloge grænsekontrol. Det er en løsning, der også involverer flere patruljer, bedre myndighedssamarbejde og bedre teknologi,” sagde Lars Løkke Rasmussen.

Investering i ny teknologi og udstyr såsom overvågning og nummerpladescannere skal ifølge Venstre have den effekt, at man reducerer antallet af politibetjente og mandskab ved grænsen.

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg tilføjede, at man igennem ”noget tid” har haft samtaler med de lande, som vil bevare grænsekontrollen – heriblandt Tyskland.

Ekspert: Det kan have lange udsigter 
Men er Venstres forslag realistisk at få gennemført?

Det kommer blandt andet an på, hvordan Europa-Parlamentet og den nye Kommission i EU bliver sammensat her i sommeren 2019, siger lektor i EU-ret ved Aarhus Universitet Louise Halleskov Storgaard.

Hun peger på, at den nuværende Kommission allerede har fremsat et forslag om at reformere Schengen-samarbejdet om grænsekontrol. Men samtidig forhandler man om andre store spørgsmål om de ydre grænser og fordelingen af asylansøgere i Europa. For mange lande hænger disse ting sammen, og der skal derfor være enighed om en samlet tilgang til udfordringerne.

”Så det kan have lange udsigter. Men det, man kan sige, er, at Danmark i hvert fald ikke har stået alene med ønsket om at kunne indføre midlertidig grænsekontrol. Det har en lang række lande gjort i de senere år,” siger Louise Skovgaard. Hun henviser til denne liste over lande, der har indført permanent grænsekontrol.

Forrige artikel Har du styr på, hvordan EU-Parlamentet arbejder? Spektrum forklarer det vigtigste Har du styr på, hvordan EU-Parlamentet arbejder? Spektrum forklarer det vigtigste Næste artikel EU-valg i andre lande: Nyt euroskeptisk parti ryster Hollands politiske landskab EU-valg i andre lande: Nyt euroskeptisk parti ryster Hollands politiske landskab