V-ordfører om børnecheck-sag: Jeg vil simpelthen ikke

Peter Hummelgaard Thomsen (S) i Folketinget 28. marts 2017. 

HØRT I FOLKETINGET: ”Det vil jeg simpelthen ikke.” Sådan afviste Jan E. Jørgensen (V) at kommentere, om Venstre i 2014 havde haft urimelige krav til den tidligere regering om retten til optjening af børnepenge. 

Jan E. Jørgensen (V) nægtede tirsdag at kommentere på, om Venstre havde stillet urimelige krav til den tidligere regering. 

Baggrunden er den, at et flertal med Venstre i spidsen i 2014 pålagde den daværende SR-regering at administrere efter danske regler for optjening af børnechecken.

Det var i strid med EU-retten, mente den daværende regering, som derfor ikke fulgte beslutningen.

Venstre var uenig og ville indføre optjeningsprincippet, hvis de fik magten, hvilket de som bekendt gjorde. Men Inger Støjberg (V) sagde i 2015 inden valget således til DR:

”Det er jo ingen hemmelighed, at vi går ind for optjeningsprincipper, og at vi mener, at regeringen begik en fejl, da de uden videre skrinlagde optjeningen på børnepengene, blot fordi EU havde sendt et brev,” sagde Inger Støjberg, der dengang var politisk ordfører.

Men den nuværende regering administrerer optjening af retten til børnepenge på samme måde, som den daværende S-R-regering gjorde.

Derfor blussede den gamle diskussion igen op i Folketinget 28. marts. 

Her spurgte Peter Hummelgaard Thomsen (S):

”Vil Jan E. Jørgensen ikke indrømme, at de krav, der var i den sidste regeringsperiode efter, at Danmark fik en henstilling fra EU-Kommissionen omkring optjeningsprincipper, var både uansvarlige og forkerte set med historiske briller?"

”Det vil jeg ikke forholde mig til,” svarede Jan E. Jørgensen

”Hvorfor vil ordføreren ikke forholde sig til det? Han sad i Folketinget i perioden. Der var et helt oplæg, 'Dansk Velfærd i Europa', hvor man påstod, at man bare kunne indføre optjeningsprincipper. Det var et krav fra den nuværende statminister, at Danmark bare kunne bryde EU-retten,” spurgte Peter Hummelgaard Thomsen i Salen. 

”Jeg kan jo citere min partifælle Esben Lunde Larsen (V) og sige; det vil jeg simpelthen ikke,” konkluderede Jan E. Jørgensen fra talerstolen med henvisning til det her svar fra miljø- og fødevareministeren.  

Se uddrag fra debatten ovenfor.

Forrige artikel LA om Uber-lukning: Ærgerligt men forventeligt LA om Uber-lukning: Ærgerligt men forventeligt Næste artikel Partier vil tilbageføre sparede ulandsmillioner Partier vil tilbageføre sparede ulandsmillioner
LA-dramaet er en spejling af striden i Venstre

LA-dramaet er en spejling af striden i Venstre

ANALYSE: Simon Emil Ammitzbøll-Billes farvel til LA understreger dilemmaet, når liberale partier skal forholde sig til trusler mod det liberale samfund. Men Ammitzbølls meget principielle holdning er af nyere dato.