Venstres tilslutning er faldet til normalt niveau

VENSTRE: Nedgangen har været drastisk for Venstre de seneste fem år, men i det lange perspektiv er Venstres tilslutning snarere normaliseret. Fra 1987 til 2001 gik Venstre frem ved fem folketingsvalg i træk. 

Foto: /ritzau/Casper Holmenlund Christensen
Erik HolsteinCecilie Gormsen

Siden juni 2012 er tilslutningen til Venstre næsten halveret. 

Hele 34 procent scorede Venstre i meningsmålingerne, mindre end et år efter partiet tabte regeringsmagten i september 2011. Men bilagssager og politiske tilbageslag satte sine spor, og bare to år senere var opbakningen dalet til 21,3 procent. 

Ved valget i 2015 fik Venstre kun 19,5 procent af stemmerne, og i Altingets seneste vægtede gennemsnit af meningsmålinger er Venstre nu dalet til 18 procent af stemmerne. 

Nede på 10 procent
Men selvom nedturen er dramatisk, er Venstres nuværende niveau langt højere, end det var for en generation siden.
For 30 år siden stod Venstre som det klassiske landbrugsparti, der gradvist mistede indflydelse, i takt med at landmænd, husmænd og landarbejdere blev færre og færre. 

Således fik Venstre sølle 10,5 procent ved folketingsvalget i 1987. Men derefter gik det stejlt fremad.
En kombination af Uffe Ellemann-Jensens (V) karismatiske lederstil og nedturen hos konkurrenterne i Konservative gav partiet 24 procent af stemmerne ved Ellemanns sidste valg som leder i 1998.

En optur, der fortsatte under Anders Fogh Rasmussen, der med 31,2 procent af stemmerne bag sig ved jordskredsvalget i 2001 satte rekorden. Hvorefter det igen gik den anden vej.

Set i det lange lys er det ikke specielt opsigtsvækkende, at Venstre kun kan samle opbakning fra knap hver femte vælger. Det er derimod bemærkelsesværdigt, at partiet på bare fem år er gået så meget tilbage.   

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion










0:000:00