Vestager giver storbanker milliardbøde

EU: EU giver bøder på samlet set 3,6 milliarder kroner til tre storbanker, fordi de ulovligt har aftalt at låse renten på udlån.

Foto: Eric Piermont/AFP/Scanpix
Cecilie Gormsen

EU's konkurrencekommissær Margrethe Vestager er igen ude med bødeblokken, og tre af verdens helt tunge banker får nu bøder på samlet set 485 millioner euro svarende til cirka 3,6 milliarder kroner.

De tre banker er Crédit Agricole, HSBC og JPMorgan Chase, der får bøderne for ulovligt at have aftalt at låse renten på visse udlån.

Margrethe Vestager har onsdag holdt pressemøde om sagen, og hun fortæller, at dagens afgørelse markerer enden på en længere kartel-efterforskning.

”En sund og konkurrencedygtig finansiel sektor er afgørende for investeringer og vækst. Bankerne skal respektere EU's konkurrenceregler, ligesom alle andre virksomheder, der opererer i det indre marked,” siger Margrethe Vestager.

Ifølge Margrethe Vestager samarbejdede de tre banker om renteniveauer på visse udlån og udvekslede følsomme oplysninger i strid med EU's konkurrenceregler.

En gammel sag
Sagen er ikke ny, og EU-Kommissionen har igennem længere tid efterforsket en række banker for karteldannelse. Efterforskningen viste, at syv banker i perioden fra september 2005 til maj 2008 havde indgået kartelaftaler.

Bankerne Barclays, Deutsche Bank, RBS og Société Génerale indgik i 2013 forlig med EU-kommissionen, mens franske Credit Agricole, britiske HSBC og amerikanske JPMorgan ikke ønskede at indgå forlig. Og det er derfor, at sagen først nu efter flere års efterforskning er afsluttet.

Det er ikke første gang, at EU's konkurrencekommissær er ude med bødeblokken. I juni uddelte Margrethe Vestager bøder til lastbilproducenter for i alt 22 milliarder kroner, ligesom hun også har været efter store multinationale selskaber som Google, Apple og Facebook.

Dokumentation

Sådan fordeler bøderne sig:

Crédit Agricole: 114.654.000 euro
HSBC: 33.606.000 euro 
JPMorgan Chase: 337.196.000 euro


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Margrethe Vestager

Ledende næstformand, EU-Kommissionen, kommissær for konkurrence, formand for Kommissærgruppen om et 'Europa Klar til den Digitale Tidsalder', fhv. minister, politisk leder & MF (R)
cand.polit. (Københavns Uni. 1993)

0:000:00