Vestager straffer Apple-leverandør med milliardbøde

KONKURRENCE: EU's konkurrencekommissær, Margrethe Vestager, anklager techgiganten Qualcomm for i strid med EU-lovgivningen at have betalt Apple milliarder for at se bort fra konkurrerende leverandører af computerchips til iPhone og iPad.

Placeholder image
EU's konkurrencekommissær, Margrethe Vestager, kræver 7,5 milliarder kroner i erstatning fra Qualcomm.  Foto: /ritzau/AP/Virginia Mayo

BRUXELLES: EU's konkurrencekommissær, Margrethe Vestager, anklager den amerikanske techgigant Qualcomm for at have bestukket Apple til at se bort fra andre leverandører af delkomponenter til iPhone og iPad.

På den måde misbrugte Qualcomm i direkte strid med EU's lovgivning mod monopoldannelse sin dominans på chip-markedet.

"Qualcomm udelukkede på ulovlig vis konkurrenter fra markedet for LTE baseband chipset i over fem år og cementerede på den måde deres markedsdominans," siger Vestager i en pressemeddelese fra EU-Kommissionen.

Derfor har Margrethe Vestager udskrevet en bøde til Qualcomm. Og det er ikke peanuts, som chip-giganten skal betale for overtrædelsen.

EU's erstatningskrav lyder på næsten 7,5 milliarder danske kroner. Det svarer til 4,9 procent af selskabets overskud i 2017.

Betalte milliarder af dollars
Ifølge EU-Kommissionens undersøgelse betalte Qualcomm i perioden 2011 til 2016 hvert år Apple milliarder af dollars for at bruge netop deres computerchips til iPhone og iPad.

Den aftale var dog kun gældende, så længe Apple ikke indgik andre aftaler med konkurrerende selskaber på chip-markedet. 

"De gjorde det meget klart, at de ville stoppe deres betalinger, hvis Apple brugte andre leverandører i en eneste iPhone eller tablet,” sagde Margrethe Vestager.

Intel stod som taber
EU-Kommissionens undersøgelse, der blev indledt i 2015, viser, at aftalen var direkte medvirkende til, at Apple indtil 2016 fravalgte konkurrenten Intel, der er blandt verdens største producenter af komponenter til computere, men kun en mindre aktør på markedet for chips til smartphones og tablets.

"Det betød, at ingen konkurrenter kunne udfordre Qualcomm på markedet, ligegyldigt hvor gode deres produkter måtte være. Qualcomms opførsel stod i vejen for forbrugernes frie valg og andre virksomheders innovation, og det i en sektor med enorm efterspørgsel på og potentiale for innovative teknologier," siger Margrethe Vestager.

Ifølge EU-Kommissionen stod Qualcomm mellem 2011 og 2016 for omkring 90 procent af den globale produktion af den bestemte type af chip.

Omtalte personer

Margrethe Vestager

Ledende næstformand, EU-Kommissionen, kommissær for konkurrence, formand for Kommissærgruppen om et 'Europa Klar til den Digitale Tidsalder', fhv. minister, politisk leder & MF (R)
cand.polit. (Københavns Uni. 1993)

    Politik har aldrig været vigtigere
    Få gratis nyheder fra Danmarks største politiske redaktion
    Ved at tilmelde dig Altingets nyhedsbrev, accepterer du vores generelle betingelser