Vestager taber skattesag mod Amazon

EU's konkurrencekommissær, Margrethe Vestager, har netop tabt en sag mod Amazon og Luxembourg ved EU-domstolen. Kommissæren havde krævet, at Amazon efterbetalte 1,9 milliarder kroners skat.

Margrethe Vestager <a href="https://www.altinget.dk/artikel/eu-strammer-skatteskruen-for-facebook-og-apple" target="" rel="">startede</a> sagen mod Amazon tilbage i 2017, dengang lød begrundelse fra kommissæren, at Luxembourg gav ulovlige skattefordele til Amazon i sådan en grad, at næsten tre fjerdele af Amazons overskud ikke blev beskattet.
Margrethe Vestager startede sagen mod Amazon tilbage i 2017, dengang lød begrundelse fra kommissæren, at Luxembourg gav ulovlige skattefordele til Amazon i sådan en grad, at næsten tre fjerdele af Amazons overskud ikke blev beskattet.Foto: Yves Herman/Reuters/Ritzau Scanpix
Freja Søgaard

Margrethe Vestager, EU’s konkurrencekommissær, må endnu en gang se sig slået i kampen om skat af en techgigant.

Onsdag den 12. maj faldt dommen fra Den Europæiske Unions Domstol, og resultatet stod klart: Domstolen mener ikke, at Luxembourg, som huser Amazons europæiske hovedkvarter, har givet firmaet ulovlige skattefordele.

EU-domstolens afgørelser

Læs EU-domstolens afgørelse om Amazon her

Læs EU-domstolens afgørelse om Engie her  

Det skriver EU-domstolen i en pressemeddelelse.

Dermed skal Amazon, som det ser ud lige nu, ikke betale de 1,9 milliarder kroner tilbage i unddraget skat, som Margrethe Vestager og EU Kommissionen ellers havde krævet.

Et nederlag og en sejr
Det er dog ikke kun en sorgens dag for den danske konkurrencekommissær. En lignende skattesag mod den franske energigigant Engie er også onsdag netop blevet afgjort, og her lød dommen fra EU’s Domstol, at Luxembourg har givet firmaet ulovlige skattefordele.

Firmaet står derfor til at skulle efterbetale en skatteregning på næsten 900 millioner kroner.

Margrethe Vestager startede sagen mod Amazon tilbage i 2017. Dengang lød begrundelsen fra kommissæren, at Luxembourg gav ulovlige skattefordele til Amazon i sådan en grad, at næsten tre fjerdele af Amazons overskud ikke blev beskattet.

”Med andre ord fik Amazon lov til at betale fire gange mindre i skat end andre lokale firmaer, som lå under for de nationale skatteregler. Medlemsstater kan ikke give selektive fordele til multinationale selskaber, som andre ikke kan få del i,” sagde Vestager dengang.

Også Apple vandt
Sagerne er en del af EU-Kommissionens forsøg på at sørge for, at der bliver betalt den skat og moms i Unionen, som der skal.

EU-kommissionen tabte – ligesom dagens afgørelse mod Amazon – også en højprofileret skattesag sidste år, hvor Kommissionen havde krævet, at Apple skulle efterbetale 100 milliarder kroners skat til Irland.

Også dengang underkendte EU’s Domstol konkurrencekommissærens krav og gav medhold til Apple og Irland. Vestager og Kommissionen valgte efterfølgende at anke sagen.

EU-Kommissionen har stadig mulighed for at anke Amazon-sagen til den øverste instans i EU-domstolen.

Dommen møder kritik
Kira Marie Peter-Hansen, der er medlem af Europa-Parlamentet for SF, er ikke ovenud begejstret for dagens domsafgivelse. I et tweet skriver hun: 

"Skandale, at @Amazon vinder appel ved #EUGeneralCourt om brug af skattefinter for cirka 250 millioner euro i Luxembourg. Hvis fælden ikke klapper her, må reglerne strammes"

Samme toner lyder det på Twitter fra Niels Fuglsang, EU-parlamentariker for Socialdemokratiet. Han roser EU-domstolens beslutning i sagen mod Franske Engie, men afgørelsen mod Amazon kalder han for skandaløs. 

"Til gengæld blev det desværre dømt helt lovligt, at Luxembourg også har givet skattefordele til Amazon der har betalt stort set 0 i skat. Det har i praksis foræret Amazon 250 mio. €. Fuldstændigt skandaløst," skriver han. 

Også hos Oxfam udebliver jublen. 

"Dagens afgørelse er en mavepuster. Det viser igen, at undersøgelser fra sag til sag ikke løser omfattende skatteunddragelse. Pandemien presser folk ud i fattigdom, mens pandemiske profitmagere som Amazon og Jeff Bezos fortsætter med at se deres rigdom sejle uden at betale deres rimelige andel af skatten," skriver Oxfams EU-skatteekspert Chiara Putaturo i en pressemeddelelse. 

Opdateret med reaktioner fra EU-parlamentarikere og Oxfam.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Margrethe Vestager

Ledende næstformand, EU-Kommissionen, kommissær for konkurrence, formand for Kommissærgruppen om et 'Europa Klar til den Digitale Tidsalder', fhv. minister, politisk leder & MF (R)
cand.polit. (Københavns Uni. 1993)

0:000:00