Vestager: Terrorbekæmpelsen skal gentænkes

LANDSMØDE: Efter valget skal en kommission revurdere hele terrorbekæmpelsen, så den altid vejes op mod den demokratiske frihed, sagde Margrethe Vestager i sin tale på de Radikales landsmøde i Nyborg.
Jørgen SkadhedeMorten Øyen
NYBORG: Terroren skal bekæmpes med frihed og tolerance, lød budskabet fra Margrethe Vestager, da hun søndag holdt sin tale på de Radikales landsmøde i Nyborg.

På ti-årsdagen for terrorangrebet mod tvillingetårnene i New York gentog de Radikales leder sit krav om, at hele terrorbekæmpelsen skal revurderes af en kommission efter valget.

"Trods terror og risiko for terror er det afgørende, at vi i vores samfund insisterer på tolerance og åbenhed," sagde Margrethe Vestager og uddybede:

"Vi vil udarbejde en samlet strategi for Danmarks indsats imod international terrorisme. Strategien vil vi udforme med baggrund i en kommission, der etableres for at vurdere effektivitet og omkostninger i de hidtil anvendte virkemidler i terrorbekæmpelsen. Vi skal sikre et tilstrækkeligt værn mod terror, men altid vejet op mod den demokratiske frihed," sagde Margrethe Vestager.

Borgerne skal forebygge terror
Hun udpegede dog ingen konkrete forslag til, hvilke terrorstramninger der bør skrottes. Hendes tale var blottet for økonomisk politik og kredsede i stedet om værdipolitik. Ikke om udlændingepolitikken, men om frihedsrettigheder og tolerance. I forhold til terrorangrebet i New York og den efterfølgende krig i Afghanistan lød Vestagers kritik rettet mod VKO således:

 

Ansvaret for at forebygge terror og styrke vores demokrati kan kun placeres et sted: Hos os. Der er ingen andre til at gøre det end borgerne i de frie samfund. Og vi yder den stærkeste modstand med frihed.

Margrethe Vestager (R)
Partileder

"Responsen var krig. Det kunne nok ikke være anderledes. Men i Danmark blev det også afsættet for ti år med dem og os, får og bukke, sort og hvidt," sagde Margrethe Vestager.

"Ansvaret for terror kan kun placeres et sted: Hos gerningsmændene. Intet at trække fra, intet at lægge til," slog Vestager fast, og argumenterede videre for, at terroren skal bekæmpes med frihed.

"Ansvaret for at forebygge terror og styrke vores demokrati kan kun placeres et sted: Hos os. Der er ingen andre til at gøre det end borgerne i de frie samfund. Og vi yder den stærkeste modstand med frihed. Med at vise alt det, som terroren ønsker at knægte: Retten til at ytre sig, til at samles, til at være fri for censur," sagde Margrethe Vestager.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Margrethe Vestager

Ledende næstformand, EU-Kommissionen, kommissær for konkurrence, formand for Kommissærgruppen om et 'Europa Klar til den Digitale Tidsalder', fhv. minister, politisk leder & MF (R)
cand.polit. (Københavns Uni. 1993)

0:000:00