Vestager udskriver milliardbøder for karteldannelse i bilindustrien

KARTELLER: EU's konkurrencekommissær, Margrethe Vestager, uddeler bøder for mere end fire milliarder kroner til en række virksomheder i bilindustrien, der har indgået i karteller.

Foto: /ritzau/AP/Virginia Mayo
Daniel Bue Lauritzen

BRUXELLES: EU's konkurrencekommissær, Margrethe Vestager, lader endnu en gang pisken smælde over konkurrenceforvridende virksomheder.

Denne gang går det ud over selskaber i bilbranchen, der kunstigt har presset priserne i vejret på blandt andet tændrør, bremser og transport af nye biler.

Det er i strid med EU's konkurrencelovgivning og koster i alt selskaberne bøder for over fire milliarder kroner.

"Vi vil ikke tolerere konkurrencebegrænsende adfærd, der har konsekvenser for de europæiske forbrugere og erhvervsliv," siger Margrethe Vestager.

Største bøder til shipping
De største bøder går til shippingselskaberne NYK og WWL-Eukor, der mellem 2006 og 2016 indgik i et kartel sammen med tre andre virksomheder.

NYK og WWL-Eukor må henholdsvis slippe omkring én og halvanden milliard kroner i bøde.

I kartellet aftalte de fem virksomheder ifølge Europa-Kommissionen alt fra priser for at transportere biler til øremærkede ruter og kunder, der ikke skulles konkurreres om.

Og det er ikke faldet i god jord hos Margrethe Vestager:

"Ved at hæve priserne på komponenter til og transport af biler har kartellerne i sidste ende skadet forbrugerne og den europæiske bilindustris konkurrenceevne," siger hun.

Samtidig har kommissæren uddelt bøder til virksomhederne Bosch og NGK, der på lignende vis har samarbejdet om at presse prisen på tændrør i vejret.

Alle virksomhederne har accepteret bøderne.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Margrethe Vestager

Ledende næstformand, EU-Kommissionen, kommissær for konkurrence, formand for Kommissærgruppen om et 'Europa Klar til den Digitale Tidsalder', fhv. minister, politisk leder & MF (R)
cand.polit. (Københavns Uni. 1993)

0:000:00