Vestager: Vi skal luge ud i EU's lov-jungle

DEBAT: Mange europæere opfatter EU som en jungle af uforståelige love og paragraffer. Derfor vil Kommissionen arbejde for, at EU’s politiske mål kan opnås med enklere og færre regler, skriver konkurrencekommissær Margrethe Vestager.

EU’s politiske mål skal opnås med enklere og færre regler, skriver konkurrencekommissær Margrethe Vestager.
EU’s politiske mål skal opnås med enklere og færre regler, skriver konkurrencekommissær Margrethe Vestager.Foto: Europa-parlamentet

Af Margrethe Vestager
Konkurrencekommissær i EU-Kommissionen

Vælgerne skal i år vælge retning for Danmark.

For mig at se handler det om at vælge retning for at skabe et endnu bedre samfund for vores børn. Og når jeg ser på vores europæiske naboer, så er det at skabe et bedre samfund for de næste generationer noget, der giver endnu mere mening end i en dansk sammenhæng.

Vi har alle ret til at være her. Alle mennesker. Uden diskrimination og uden, at andre gør sig til dommer over, hvordan vi hver især indretter vores liv. Vi har ret til frihed i det omfang, vi ikke begrænser andres frihed. Det er noget, der sammen og hver for sig forpligter os over for hinanden. Det skaber fællesskab.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

En jungle af regler
Et af de mest åbenlyse paradokser i øjeblikket er, at vi har mere brug for fællesskab og for europæiske løsninger. Samtidig er mange europæere meget skeptiske over for europæiske løsninger. Måske skyldes det, at vi af og til ikke kan se "træerne for bare skov?" Som om EU er en jungle med et uigennemtrængeligt krat af lov med lov på, ord og paragraffer, som er helt umulige at se igennem. Uanset om det er rigtigt eller forkert, så er opfattelsen af det uigennemtrængelige for os en anledning til at ændre måden at arbejde på. Og det er vi i gang med.

Først og fremmest arbejder vi med ti politiske prioriteter. De er clearet med Europa-Parlamentet og Det Europæiske Råd - og dermed clearet med medlemslandene. De ti prioriteter - som rækker fra nye job gennem investeringer, energi og bæredygtighed til fair indre marked og international handel - er udtryk for, at vi fokuserer arbejdet. Noget, der også var blandt temaerne i valgkampen til Europa-Parlamentet.

Mange europæere er meget skeptiske over for europæiske løsninger. Måske skyldes det, at vi af og til ikke kan se "træerne for bare skov?" Som om EU er en jungle med et uigennemtrængeligt krat af lov med lov på, ord og paragraffer, som er helt umulige at se igennem.

Fokus i lovgivningen
Dernæst gør vi arbejdet konkret. Både i arbejdsprogrammet og i måden, vi arbejder på. Vi har fire vinkler, der alle sammen skal sikre, at vi fokuserer på det, som vi har sat os for:

For det første vil vi lave nye lovforslag, der matcher vores prioriteter. Derfor er der langt færre forslag, end der plejer at være. Bare 23.

For det andet vil vi forenkle og revidere eksisterende lovgivning. Det er den samme idé som i Danmark: De samme mål må kunne opnås med enklere regler.

For det tredje er der forslag, som vi simpelthen trækker tilbage. Det kan være forslag, som har været så længe undervejs, at de hverken længere er efterspurgte eller opfylder deres formål.

Og for det fjerde så vil vi passe vores arbejde med udgangspunkt i al den lovgivning, vi har i forvejen. Vi vil gøre vores bedste for, at EU's budget bruges bedst muligt. Vi vil gøre landbrugsreformen til virkelighed. Jeg vil efterforske om medlemslande giver skjult statsstøtte via skatteaftaler. Det er bare nogle af de mange ting, vi gør. Der er så meget, vi kan uden ny lovgivning!

Samarbejde leverer
Sidst - men måske vigtigst - skal samarbejdet med Europa-Parlamentet og medlemslandene prioriteres. Ideerne bliver kun til noget gennem samarbejde. Dét gælder ikke kun, når ny lovgivning skal vedtages. Det gælder i særdeleshed også, når den skal føres ud i livet. Når vi skal levere!

Det er retning for Europa. Og det løfterige og meningsfulde er, at vi kan skabe samfund, der er bedre for næste generation! Det kræver kun det af os, at vi tager ansvar. Og at vi altid holder fast i, at det handler om mennesker.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Margrethe Vestager

Ledende næstformand, EU-Kommissionen, kommissær for konkurrence, formand for Kommissærgruppen om et 'Europa Klar til den Digitale Tidsalder', fhv. minister, politisk leder & MF (R)
cand.polit. (Københavns Uni. 1993)

0:000:00