Om  
Margrethe Vestager
Thierry Breton

Vestager vil skifte kommissærpost ud med topjob i Den Europæiske Investeringsbank

Den danske EU-kommissær har meldt sig som kandidat til at lede en af verdens største finansielle institutioner.

Vestager har været Danmarks EU-kommissær siden 2014 og har fået ry for at være særligt hård ved techgiganter.
Vestager har været Danmarks EU-kommissær siden 2014 og har fået ry for at være særligt hård ved techgiganter.Foto: Yves Herman/Reuters/Ritzau Scanpix
Rikke Albrechtsen

BRUXELLES: En udskiftning kan være på vej på den danske plads i EU-Kommissionen, efter Margrethe Vestager har lagt billet ind på jobbet som den næste chef for Den Europæiske Investeringsbank (EIB), der er en af verdens største finansielle institutioner.

Tirsdag bekræftede den tidligere radikale leder over for Financial Times, at hun er indstillet som kandidat til at overtage topjobbet. Posten bliver ledig ved udgangen af året, når nuværende EIB-chef, tyske Werner Hoyer, træder tilbage.

Vestager glæder sig over, at den danske regering har foreslået hende som deres bud til holdet af håbefulde, der nu skal gennem en nøje granskning.

”Jeg kan bekræfte, at jeg står til rådighed for den vurdering, og at jeg afventer bankens processer og næste skridt,” lød det tirsdag fra Vestager i en udtalelse.

Hendes kollega Thierry Breton, der er EU’s indre markedskommissær og ofte bliver beskrevet som lidt af en rival til Vestager, ønskede hende tillykke med beslutningen.

Congratulations Margrethe @vestager for being Denmark’s pick for upcoming @EIB Presidency.

For Denmark, it could not have been a better choice. https://t.co/KwfKEqh1sM pic.twitter.com/J5K61bKge0

Vestager har været konkurrencekommissær i EU-Kommissionen siden 2014, hvor hun hurtigt blev en af de største profiler i Bruxelles, særligt kendt for sin hårde linje mod de store spillere i Silicon Valley. Siden 2019 har hun også haft titel af ledende næstformand i Kommissionen.

Hendes baggrund som økonom og tidligere rolle som økonomi- og indenrigsminister i Helle Thorning-Schmidts (S) regering gør hende godt rustet til jobbet. Men hun er oppe imod andre tunge kandidater. Tidligere finansminister i Italien Daniele Franco og to siddende EIB-næstformænd er i spil. Også den spanske regering har meldt, at de har en kandidat på bedding.

Feltet er åbent for kandidater indtil udgangen af måneden. Den heldige vinder vil blive udpeget af EU’s finansministre.

0:000:00