Vestagers chance for EU-toppost er forringet

SPITZENKANDIDAT: Europa-Parlamentet vil igen udpege den næste formand for Europa-Kommissionen. Det mindsker Margrethe Vestagers mulighed for at blive EU’s næste kommissionsformand, vurderer ekspert.

STRASBOURG: Onsdag eftermiddag vedtog et flertal af Europa-Parlamentet, at det igen skal være op til parlamentet at vælge den nye formand for EU-Kommissionen.

Og den afstemning kan være dårligt nyt, hvis man gerne ser, at den danske kommissær Margrethe Vestager indtager posten, som blandt andet den franske præsident har nævnt som et ønske.

Valget af en ny formand for EU-Kommissionen skal nemlig foregå igennem den såkaldte spitzenkandidat-proces, hvor den største partigruppe i Europa-Parlamentet efter europa-parlamentsvalget får førsteret til at pege på deres spidskandidat til posten som formand for Kommissionen.

Læs også: Macron vil have Vestager som formand for EU-Kommissionen

Ifølge EU-ekspert og professor ved Institut for Statskundskab ved Københavns Universitet Marlene Wind har dagens afstemning i Europa-Parlamentet bestemt ikke gjort Vestagers chancer for at overtage EU’s toppost bedre.

Det skyldes, at de Radikale tilhører den liberale Alde-gruppe i Europa-Parlamentet, der ikke spås store chancer for at blive det største parti efter valget i 2019.

"Det bliver i hvert fald vanskeligt, fordi det jo plejer at være en socialdemokrat eller en konservativ," siger hun.

Marlene Wind mener alligevel ikke, at alt håb nødvendigvis er ude for danskeren:

"Det kan ikke helt udelukkes, at det vil ende som en form for kompromis. Det kan jo være, at en som Macron kan trække i nogle snore og overbevise Parlamentet om, at der skal en yngre kvinde til," siger Marlene Wind.

Hør også: Altingets interview med Margrethe Vestager i Parlamentet-podcasten

Der er tidligere blevet spekuleret i, at konkurrencekommissær Margrethe Vestager skulle være kandidat til formandsposten i Europa-Kommissionen.

Den franske præsident Emmanuel Macron er efter sigende stor fan af danskeren, der med sine sagsanlæg mod giganter som Facebook, Apple og Ikea har etableret sig som en politisk verdensstjerne. Derfor ser Macron på Vestager som den ideelle aftager for Juncker. 

Vestager har selv holdt sig fra at kommentere en mulig post som kommissionsformand, men hun sagde for nylig, at hun gerne vil blive siddende som konkurrencekommissær.

Stadig usikkert
Trods onsdagens afstemning er det endnu ikke givet, at den næste EU-chef bliver udpeget efter spitzenkandidat-proceduren. Der tegner sig allerede et flertal imod metoden blandt medlemslandenes stats- og regeringschefer, der ifølge EU-traktaterne har udspilsretten.

Men ifølge Marlene Wind bliver det umådelig svært for regeringslederne at modsætte sig parlamentarikernes ønske.

“Det bliver meget svært for statslederne at sige, at det Parlament, som bliver sat sammen, ikke skal have indflydelse på, hvem der bliver formand. Det vil blive opfattet som en omgåelse af demokratiet i EU," siger Marlene Wind.

 

Forrige artikel Danmarks første borgerforslag skal i Folketinget Danmarks første borgerforslag skal i Folketinget Næste artikel Her er Sophie Løhdes nye pressechef Her er Sophie Løhdes nye pressechef