Kommentar af 
Victor Boysen

Victor Boysen: Fortællingen om den langfingrede østeuropæer skal dø

KLUMME: Indvandringen fra Østeuropa gør os rigere. Måske det er på tide at stoppe hetzen mod østeuropæere og takke dem for bidraget til den danske velfærdskasse, skriver Victor Boysen.

Victor Boysen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Østeuropæiske indvandrere er verdensmestre i at trække kedelige overskrifter i den danske presse. Som f.eks. ”Tre østeuropæere stjæler 27-årigs iPhone og pung”, og ”Østeuropæere tager arbejde fra udsatte danskere”, det er blevet hverdagskost på landets netaviser, hvilket giver danskerne et ganske entydigt billede af, at de der østeuropæere mest af alt er nogle langfingrede bøller. Det er drøn-uretfærdigt, for Danmark ville være et fattigere land uden indvandring fra Østeuropa.

Det slog Finansministeriet fast for nylig med en rapport over de økonomiske konsekvenser af indvandring. Her stod sort på hvidt, at østeuropæere som samlet befolkningsgruppe tilførte den danske statskasse ikke mindre end 500 mio. kroner i 2014. Det er også en slags penge.

Måske det er tid til at punktere myten om, at den gennemsnitlige østeuropæer er en halvkriminel samfundsnasser, når de faktisk er en overskudsforretning for Danmark?

Nogen vil sikkert sige, at medierne blot skildrer virkeligheden, som den er, og at Adrian fra Rumænien fortjener at havne på forsiden af Ekstra Bladet, når han stjæler lille Mortens IPhone. Men det er da tankevækkende, at nyheden om Østeuropas nettobidrag til statskassen fuldstændig udeblev fra dækningen af Finansministeriets rapport, ligesom det generelle mediebillede ikke ligefrem flyder over af Balkan-positive nyheder. Hvis en østeuropæer slår en prut, kan vi til gengæld være helt sikre på at høre om det.

De østeuropæiske indvandrere knokler røven ud af bukserne, møder til tiden og lægger sig sjældent syge.

Victor Boysen

På den anden side står de danske virksomheder og roser østeuropæerne til skyerne, hvilket man jo godt forstår i kølvandet på Finansministeriets rapport. De østeuropæiske indvandrere knokler røven ud af bukserne, møder til tiden og lægger sig sjældent syge. Den arbejdsvillighed påskønnes – på samme måde som østeuropæernes mod på at kaste sig ud i de jobs, som de etniske danskere ikke gider, gør det. Måske vi er blevet forkælede?

Læs mere: Kraka: Østeuropæiske studerende er gode for Danmark

Det er da tankevækkende, at nyheden om Østeuropas nettobidrag til statskassen fuldstændig udeblev fra dækningen af Finansministeriets rapport.

Victor Boysen

Det er i hvert fald tankevækkende, at østeuropæerne uden tøven takker ja til job som rengøringsassistent, avisbud og vareopsætter, mens de etniske danskere løber skrigende bort.

Østeuropæerne er taknemmelige for overhovedet at få chancen for at komme i beskæftigelse, mens vi andre lige venter for at se, om ikke der dukker en jobmulighed op med lidt højere løn, kortere arbejdsdage og længere ferier.

Af samme årsag har flere eksperter på området forsøgt at dræbe myten om, at østeuropæerne ”stjæler” arbejdspladser fra danskerne.

Mange fysisk hårde job med skæve arbejdstider – særligt dem i landets udkantsområder – kan ikke besættes af etniske danskere, hvorfor virksomhederne ansætter en østeuropæer i stedet. Det er der ikke meget konkurrence, endsige stjæleri, over.

Alternativet til en østeuropæisk ansættelse er i de situationer ofte helt at lukke stillingen. Indvandrere fra Østeuropa kan på den måde meget vel være med til at holde hånden under en række arbejdspladser, hvilket er godt for både østeuropæere, etniske danskere og samfundet som helhed.

Derfor er der ingen grund til at italesætte østeuropæere som kontanthjælpshungrende sofadyr. Vi ville have svært ved at klare os uden dem. Hvis man nedbryder den halve milliard, som indvandringen fra Østeuropa overordnet set beriger den danske statskasse med om året, svarer det til, at hver enkelt herboende østeuropæer årligt gør os 7.000 kr. rigere. Hvor vil Dansk Folkeparti og Venstre finde de penge henne, nu hvor de ofte udtaler sig i kritiske termer over for østeuropæiske indvandrere?

Selv om jeg sådan set godt kan følge Dansk Folkeparti og Venstre i, at vi skal tage hånd om de udfordringer, nogle østeuropæere giver især det danske retsvæsen. I Hovedstaden er det kun hver fjerde fremstillede i dommervagten, der er etnisk dansk, hvilket ikke mindst skyldes, at mange østeuropæere har forbrudt sig mod loven. Det er da et problem.

Men det er heldigvis muligt at sætte pris på østeuropæernes store indsats på det danske arbejdsmarked, uden fuldstændig at lukke øjnene for de udfordringer, nogle af dem også medfører.

Lad os tale løsninger og gå konstruktivt til den problemstilling – uden at tale ned til folk, fordi de tilhører den brede østeuropæiske befolkningsgruppe. Måske det til en start ville hjælpe at tale østeuropæernes indsats op, så de føler sig velkomne og værdsat?

Herfra skal der i al fald lyde en stor tak til de østeuropæere, der har taget rejsen til Danmark og hver dag bidrager aktivt til at få velfærdskassen til at køre rundt. Uden jer ville vi være et fattigere samfund.

.......

Victor Boysen er Landsformand i Radikal Ungdom og bachelor i statskundskab fra Københavns Universitet. Klummen er alene udtryk for skribentens egne holdninger.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Victor Boysen

Pressechef, Udenrigsministeriet
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2020)









0:000:00