Victor Boysen: Menneskehed kommer før danskhed

KLUMME: Det enorme fokus på, hvornår man er rigtig dansk, skygger for det faktum, at vi først og fremmest er mennesker, skriver Victor Boysen.

Kan man være dansk og bære tørklæde? Kan man være dansk og drømme om sharia? Kan man være dansk uden overhovedet at snakke dansk? Spørgsmålene er mange, når snakken falder på, hvad ”rigtig danskhed” går ud på. Og det gør snakken ofte for tiden.

Den nyeste debatgimmick inden for danskhedsgenren er at stille to svært uenige meningsdannere op imod hinanden og stille de samme ja/nej-spørgsmål for at afdække, hvor meget eller lidt der skal til, før man kan kalde sig dansker.

Og selvom det er helt på sin plads at diskutere, hvad vi hver især forbinder med det at være dansk, har jagten på den ægte danskhed taget overhånd. Sympatisk interesse for Danmarks kulturarv har udviklet sig til en umættelig iver efter at sætte danskheden på formel, så vi kan holde folks karakteristika op imod vores tjekliste og vurdere, hvem der kan kalde sig rigtige danskere.

Det er møghamrende ærgerligt. For når vi koger folks adfærd og personlighed ned til et spørgsmål om nationalt tilhørsforhold, glemmer vi de menneskelige værdier, der kommer før alt andet. Den afgørende komponent i vores væremåde er, at vi er mennesker – ikke at vi er danske.

Uanset om man er vokset op med Brasiliens palmer eller Danmarks saltvand i baghaven, lærer vi fra barnsben, at man skal behandle andre med respekt. At man ikke må slå, spytte og tale grimt. At kærlighed er skønt, og at vi skal hjælpe dem, der har det svært. Det er ikke en dansk kerneværdi at opføre sig ordentligt; det er en menneskelig værdi, der ligger dybt forankret i vores DNA.

Det udprægede fokus på ægte danskhed har på imponerende vis gjort værdier som barmhjertighed, omsorg og velvilje til flagskibe for den danske identitet og tradition. Vi har med ordets magt taget patent på universelle behageligheder og bundet dem ind i rød-hvidt gavepapir.

Det er en fejl. For selvom vi danskere uomtvisteligt har karakteristika, der er særegne for os, kan vi ikke uden videre sætte lighedstegn mellem danskhed og gode værdier i bred forstand.

Vi cykler på arbejde – også når det blæser en halv pelikan, og det står ned i tykke stråler. Det er en dansk opfindelse. Vi spiser rugbrød flere gange dagligt og brokker os over brødbeholdningen, så snart vi sætter benene uden for landets grænser. Det er en dansk opfindelse. Vi synger fællessange til mormors 80-års fødselsdag og akkompagnerer med et stykke brunsviger. Det er en dansk opfindelse. Men godhed og næstekærlighed – det er altså ikke en dansk opfindelse.

Vi har i jagten efter det sande danske glemt, at der bag vores nationale tilhørsforhold ligger en menneskelig kerne med empati og eftertanke som hovedingredienser. Verdens borgere er danske, svenske, franske, brasilianske, australske og kinesiske. Vi tilhører nationalstater med alle deres kulturelle spidsfindigheder og normfællesskaber. Det former selvsagt vores identitet. Men danskheds-manien har givet os skyklapper på og fjernet opmærksomheden fra den verdensomspændende menneskelighed, hvorfra alting udspringer.

Jeg håber, 2017 bliver året, hvor vi sætter de menneskelige værdier først. Hvor vi anerkender, at national identitet ikke er alt, og at det ikke skal være et mål i sig selv at score højt på danskhedsskalaen. Hvor vi stopper med at mase folk ned i nationale identitetskasser og starter med at se dem som individuelle væsener, der takket være den menneskelige natur deler en grundlæggende lyst til det gode liv for os og vores nærmeste.

For selvom det er nyttigt at vide, hvor man kommer fra, er vi mennesker, før vi er noget som helst andet. Menneskehed kommer før danskhed.  

-----

Victor Boysen er Landsformand i Radikal Ungdom og Bachelor i statskundskab fra Københavns Universitet. Klummen er alene udtryk for skribentens egne holdninger.

Forrige artikel Bertel Haarder: Det er ganske vist – 'Up with the cock'! Bertel Haarder: Det er ganske vist – 'Up with the cock'! Næste artikel Fl. Chr. Nielsen: Den forpulede ytringsfrihed Fl. Chr. Nielsen: Den forpulede ytringsfrihed
 • Anmeld

  arne lund · -

  Boysens sædvanlige banaliteter

  Menneskehed kommer før danskhed. - Ja selvfølgelig. Skal der ikke mere til for at blive landsformand for Rad. ungdom. Det må stå skralt til i den forening siden man ikke er i stand til at finde bedre kandidater. Også i Politiken slår Boysen nu og da sine folder. Skriver om noget, han vitterlig ikke aner en hujende fis om. Ikke noget at sige til, at de radikale ligge så lavt i meningsmålingerne.

 • Anmeld

  Olav Bach · Irriteret debattør

  Det kan aldrig siges tit nok

  Tak til Viktor Boysen for en fin opsummering af hvad der gør os til mennesker. Desværre er der nogen, Arne Lund, der altid er så skråsikre i at kende sandheden, at de tillader sig at nedgøre andre.

  Men det er vel bare dansk humor. Det er i hvert fald blevet dansk debatkultur. Janteloven længe leve.

 • Anmeld

  Benny Bjerregaard

  At sætte hovedet i busken

  Desværre er virkeligheden at nogle sætter "noget" før "menneskehed" .

 • Anmeld

  Tommy J. Johnsen · Spl. og forfatter

  Menneskesyn, danskhed og hvad så?

  Tak til Viktor Boysen for artiklen og et nyt forsøg på at italesætte noget meget vigtigt om mennesker og samfund.

  Når alt kommer til alt, handler vi mennesker i den PRAKTISKE HVERDAG bevidst / ubevidst i forhold til vores menneskesyn, værdier, metoder og vore fordomme mv.

  Er alle dansker fremmed fjendske - nej vel?
  Er alle dansker mod EU - nej vel?
  Er alle dansker nationalister- nej vel?
  Ved alle dansker hvad deres menneskesyn består i - nej vel?

  Er det vigtigt at vi dansker diskutere de såkaldte banaliteter der kan styrke vores handlekraft i dagliglivet? - ja ikke?

 • Anmeld

  Lars Riber · Smed

  Lars Riber

  Underligt og sørgeligt for denne dreng når nu det halve Afrika står klar til perspektivløs indrejse i vores velfungerende samfund istedet for at nyde resultaterne af egne åhh så ligeværdige værdier..!

  Hvor er det sørgeligt og chokerende at vedkommende er så åbenlyst forblændet i et land med fri adgang til information om omverdenen!

 • Anmeld

  Hellmut Toftdahl · mag. art.

  Esperanto før dansk

  Hvis Victor Boysen mener, hvad han skriver, så bør han også lære sine børn at tale esperanto førend han lærer dem dansk. Det danske sprog må jo være en hæmsko på linje med de danske grænsebomme, hvis man skal realisere sig selv som verdensborger.
  "Vi cykler på arbejde – også når det blæser en halv pelikan, og det står ned i tykke stråler. Det er en dansk opfindelse." - nej, det er ikke nogen "opfindelse". Det er en overlevelsesadfærd i kamp mod en barsk natur, som har skabt vores civilisation i modsætning til de lande og kulturer som hellere vil slås eller sove siesta, når klimaet er "for varmt" til at passe sit arbejde eller vise "barmhjertighed, omsorg og velvilje ". Universel menneskelighed er en utopi, som ikke finder belæg i menneskehedens historiske udvikling. "I krig og kærlighed gælder alle kneb", som bekendt, og uden disse "kneb" havde vi stadig levet af æbler i paradisets have.

 • Anmeld

  Tommy J. Johnsen · SPL. og forfatter

  Lad os komme videre med at bryde myter og negative fordomme ned.

  Sikke noget snisnak om Esperranto før dansk.

  Hvis du min søn vil klare dig i en forandret verden, så er det en god ide også at lære sprog.

  Ja tak, lad os bryde både grænsebomme og værdier om dem os ned.

  Det er gammel viden at vi her i norden altid har haft behov for at indrette os efter klimaet og vejret, ligesom folk i lande med et andet klima der har indrettet sig i livet efter forholdene der. Så der er tale om både behov og opfindelser, sundhed og sygdom og liv og død æstetik osv.

  Var der nogen der sage klimaforandringer sult og nød osv?

  Hvem er egentligt det mest krigerisk folk også når vi ser på udviklingen i et historisk perspektiv?.

  Om Paradis og æblesnakken kan man også vælge at sige LAD OS STARTE FORFRA OG VÆLGE AT GÅ TILBAGE TIL BETLEHEM OG FINDE DET LILLE FLYGTNINGEBARN OG HANS FAMILIE der. Det er f.eks her man også kan sætte sine fordomme i spil.

 • Anmeld

  Søren Ferling

  Trosbaseret kundskabsløshed...

  "Uanset om man er vokset op med Brasiliens palmer eller Danmarks saltvand i baghaven, lærer vi fra barnsben, at man skal behandle andre med respekt. At man ikke må slå, spytte og tale grimt. At kærlighed er skønt, og at vi skal hjælpe dem, der har det svært. Det er ikke en dansk kerneværdi at opføre sig ordentligt; det er en menneskelig værdi, der ligger dybt forankret i vores DNA."

  Dette er trosartikler i oplysningsideologierne liberalisme og socialisme - også kaldet 'de politiske religioner'.

  Videnskaben og den almene menneskelige erfaring siger noget andet, men det gør intet indtryk på disse fundamentalistisk troende mennesker.