Aldrig har kvinder fyldt så meget på Borgen som nu. Men mændene styrer stadig finanspolitikken

Det ærgrer folketingsmedlemmer og organisationen Kvinfo, at der i mange af Folketingets udvalg er en skæv og stereotyp fordeling mellem mænd og kvinder. At flere kvinder er blevet valgt til Folketinget, har ikke ændret på udviklingen.

Lisbeth Bech-Nielsen fra SF er én ud af bare tre kvinder i Finansudvalget. "I al overvejende grad er det nogle søde og venlige
udvalgskollegaer, jeg har. Men det er ærgerligt," siger hun om kønsfordelingen.
Lisbeth Bech-Nielsen fra SF er én ud af bare tre kvinder i Finansudvalget. "I al overvejende grad er det nogle søde og venlige udvalgskollegaer, jeg har. Men det er ærgerligt," siger hun om kønsfordelingen.Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Peter Ingemann Nielsen

En større andel af kvinder på Christiansborg har ikke ændret på en ulige kønsfordeling i Folketingets udvalgsstruktur.

Arbejdsfordelingen er tydelig: Mændene tager sig af de økonomiske områder i Finansudvalget og Skatteudvalget, mens kvinderne dominerer på antal i Socialudvalget og Ligestillingsudvalget.

Samlet set er 43,6 procent af folketingsmedlemmerne kvinder. Det er første gang nogensinde, at antallet af kvinder har oversteget 40 procent. Men udviklingen skinner altså ikke igennem i flere af udvalgene.

Finansudvalget består eksempelvis af tre kvinder og 14 mænd, mens Socialudvalget består af 21 kvinder og otte mænd.

Selvom kønsfordelingen langt fra er ny, er det alligevel noget, der ærgrer SF's Lisbeth Bech-Nielsen, som både sidder i Finansudvalget og Skatteudvalget.

"I de snart 12 år, jeg har siddet i Folketinget, er det meget tydeligt, at der har været kvindedominerede udvalg og mandedominerede udvalg. Det er ærgerligt og pinligt. Partierne skulle i højere grad tage ansvar for det," siger Lisbeth Bech-Nielsen.

Også Alternativets Christina Olumeko, som også er en af få kvinder i Finansudvalget, mener, at fordelingen er et problem.

"Det afspejler meget godt, at der stadig er nogle stærke normer for, hvad mænd og kvinder skal lave. Det viser, at vi ikke er kommet specielt langt," siger hun.

Den ulige fordeling strider blandt andet imod FN's verdensmål nummer fem om ligestilling mellem kønnene.

0:000:00