Vilhelmsen valgte væksten

ROKADE: Annette Vilhelmsen kunne som SF-formand vælge mellem flere ministerposter. Hun valgte Erhvervs- og Vækstministeriet. Det betyder, at SF får en leder, som er mere involveret i den økonomiske politik.
Foto: Claus Bech/Scanpix
Anders Jerking
Mens andre sætter rekorder i frit fald, har Annette Vilhelmsen bevæget sig i modsat retning. I noget, der ligner rekordfart, er hun steget til vejrs på den politiske scene. Lørdag overtog hun roret i SF, og tirsdag eftermiddag fik hun også overdraget ansvaret for Erhvervs- og Vækstministeriet. Begge steder er opgaven klar: At skabe vækst.

Ved overdragelses-receptionen understregede den nye SF-formand, at hun selv havde valgt netop posten som erhvervsminister.

"Jeg har stået i den helt særlig situation, at jeg kunne vælge mellem de ministerier, som SF har, og jeg har ikke været i tvivl om, at jeg helst ville være her," sagde hun og forklarede, at arbejdet i Erhvervs- og Vækstministeriet er helt centralt for hendes og regeringens projekt.

"Når vi vil sætte vægt bag regeringsgrundlagets ord om, at vi vil skabe varige job, udvikling og vækst, så er det her, at det foregår," sagde hun.

Hun ville dog ikke konkretisere, hvordan hun vil være med til at skabe vækst og job.

Når vi vil sætte vægt bag regeringsgrundlagets ord om, at vi vil skabe varige job, udvikling og vækst, så er det her, at det foregår.

Annette Vilhelmsen (SF)
Erhvervs- og Vækstminister

"Det vil jeg gerne vende tilbage til senere. Det er en stor dagsorden, som jeg glæder mig til at folde ud," sagde hun.

En stærk departementschef
Valget af Erhvervsministeriet hænger også sammen med, at Vilhelmsen kender til området, fordi hun det seneste år har været SF's erhvervsordfører.

Det lagde ministeriets departementschef, Michael Dithmer, vægt på i sin tale til Vilhelmsen.

{{image:17796:C}}

"Som erhvervsordfører kender du ministeriet. Så for os er du ikke et ubeskrevet blad. Vi kender dig som en engageret og løsningsorienteret politiker, der er optaget af at skabe resultater, som gør en forskel," sagde han.

Og netop Dithmer kan blive en særdeles vigtig medspiller for ministerdebutanten Vilhelmsen. Michael Dithmer er med sine 17 års anciennitet som departementschef den mest erfarne af alle Slotsholmens departementschefer. Og han er ikke bare erfaren - han har også indflydelse: I Altinget.dks magtanalyse vurderes han til at være blandt de fire mest magtfulde departementschefer.

En magt, der nu fortsærkes af, at hans minister både får sæde i regeringens Økonomi- og Koordinationsudvalg.

Formanden bliver hjemme
Med formandsskiftet og rokaden løser Vilhelmsen et af SF's problemer, som er blevet fremdraget igen og igen - nemlig at Villy Søvndal ikke magtede både at være formand og udenrigsminister.

Det problem blev påpeget af den tidligere SF-gruppeformand Aage Frandsen i en kronik i sommer og i Altinget.dks magtanalyse af den tidligere departementschef i Økonomi- og Erhvervsministeriet Jørgen Rosted.

Rosted pointerede, at SF kunne få øget indflydelse på regeringens økonomiske politik, hvis den nye SF-formand sætter sig i Erhvervsministeriet. Det er netop denne model, som Vilhelmsen nu har valgt. Og samtidig sørger hun for, at partiformanden er hjemme i Danmark og kan holde fokus på indenrigspolitikken.

Formand og minister
I sin tale understregede Michael Dithmer, at det ikke er første gang, at Erhvervsministeriet har en minister, som også er partileder. De konservatives tidligere leder Bendt Bendtsen var således Økonomi- og Erhvervsminister, og det samme var Lene Espersen i en periode.

"Vi ved her i ministeriet, hvad det kræver både at være partileder og minister. Det er en særlig disciplin, som kræver, at vi i ministeriet foretager en stram prioritering og er meget løsningsorienterede. Det kan jeg love dig, at vi vil drage omsorg for," sagde Dithmer.

Vilhelmsen selv understregede, at hun er ydmyg over for den dobbelt opgave.
"Det handler om at få planlagt sit arbejde," sagde hun.

Rødt og gult kort
Rokaden betyder, at Ole Sohn fjernes fra posten som erhvervsminister. I sin tale takkede han "verdens bedste medarbejdere" i "verdens bedste ministerium". Vilhelmsen roste Sohns indsats og pointerede, at Sohn har fået anerkendelse fra flere erhvervsledere

"Og de er jo ikke kendt som SF's kernevælgere," sagde hun.

Ole Sohn overrakte Vilhelmsen en dommerfløjte, så hun kan føjte de stridende parter i SF sammen, samt et gult og et rødt kort.

"Det sidste skal nok ikke bruges så tit," sagde han.

Sohn selv fik et spansk-kursus og øjnede straks nye karrieremuligheder.

"I Spanien har de brug for, at nogen får styr på deres banker," sagde han til stor morskab for de ansatte, som deltog i receptionen.

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Annette Lilja Vilhelmsen

Bestyrelsesmedlem af Odense ZOO, Naturama og Fjord og Bælt
cand.pæd. i almen pædagogik (Danmarks Lærerhøjskole 2001), Læreruddannet fra Den fri Lærerskole, kontorassistent

Ole Sohn

Bestyrelsesformand, Dansk Producentansvar, Bestyrelsesmedlem, DanPilot, Adm. direktør, Sohn Consulting, forfatter, foredragsholder
HF (Gedved Seminarium. 1973), jord- og betonarbejder (1976)

Michael Dithmer

Departementschef, Erhvervsministeriet, næstformand for Nationalbanken
cand.polit. (Københavns Uni. 1984)

0:000:00