Villadsen angreb “velfærdsarkitekten fra helvede” og “hjerteløs” statsminister i klassisk årsmødetale

Mai Villadsen sparede ikke på de klassiske Enhedslisten-kæpheste, da hun lørdag talte til partimedlemmerne i Valby. Årsmødetalen adresserede til gengæld hverken valgresultatet, partiets strategiske udfordringer eller partilederens egen fremtid. 

Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Andreas ArpHjalte T. H. KragesteenFrederik Gjersen Hansen

Danmark har fået en ny regering, og den svigter både naturen, sundhedsvæsenet, de ældre og de unge.

Nogenlunde sådan kan man opsummere budskabet fra Enhedslistens frontfigur, Mai Villadsen, der lørdag holdt tale på partiets årsmøde i Valby.

Hvis der er nogen, der har ansvaret for, at vi er meget langt fra det sundhedsvæsen, som danskerne fortjener, er det velfærdsarkitekten fra helvede, Lars Løkke Rasmussen.

Mai Villadsen (EL), Politisk ordfører

Behovet for en “stærk venstreopposition” er dermed også stort, konkluderede den politiske ordfører, der havde taget et langt katalog af klassiske mærkesager med til baglandet.

Villadsen talte dunder for mere klimahandling, kritiserede den stramme udlændingepolitik og kaldte på bedre løn-, pensions- og arbejdsvilkår i en tale, hvor SVM-regeringen blev udråbt som den helt store fjende.

Statsminister Mette Frederiksens (S) kamp “med næb og klør” for ikke at hente alle de danske børn i Syrien hjem er “hjerteløs og uansvarlig”, lød det fra Villadsen.

Hun gemte dog den største bredside til udenrigsministeren i en passage om sundhedssektoren.

“Hvis der er nogen, der har ansvaret for, at vi er meget langt fra det sundhedsvæsen, som danskerne fortjener, er det velfærdsarkitekten fra helvede, Lars Løkke Rasmussen,” sagde den politiske ordfører til stor jubel fra medlemmerne.

Læs også

“Jeg er i gang med at øge arbejdsudbuddet”

Mai Villadsen har for nyligt annonceret, at hun venter et barn, og hun startede derfor også sin tale med at undskylde for, at hun var lidt forpustet.

“Eller som regeringen ville kalde det: Jeg er i gang med at øge arbejdsudbuddet,” sagde hun og bemærkede med et smil på læben, at Finansministeriet nu kigger mere positivt på hende. 

Derfra fortsatte hun fortællingen om SVM-regeringen som den altoverskyggende fjende, der især måtte høre for afskaffelsen af Store Bededag.

“Mange ønsker sig brændende mere tid i stedet for mere forbrug. Da Mette Frederiksen blev spurgt til det ønske, sagde hun bare: Glem det,” lød det fra Mai Villadsen.

Hun noterede sig, at både fagbevægelsen, kirken og CEPOS havde været blandt Enhedslistens allierede i kampen om at bevare helligdagen. 

“Vi manglede kun kongehuset for at få fuld plade,” sagde hun og blev mødt af latter, hvorefter hun afsluttede:

“Vi kommer aldrig til at glemme en af de vigtigste visioner i den danske arbejderbevægelse i over 100 år; kampen for en lavere arbejdstid.”

Læs også

Tavs om dårligt valg

Mens Mai Villadsen ikke sparede på de klassiske kæpheste, valgte EL-frontfiguren til gengæld ikke at ofre meget tid på partiets skuffende valgresultat fra november. 

På trods af gode målinger i S-regeringens valgperiode, gik Enhedslisten fra 13 til 9 mandater ved valget, som partiets hovedbestyrelse har stemplet som “skuffende”.

Tilbagegangen har senest også affødt en “venlig opsang” fra ungdomspartiet Rød-Grøn Ungdom, der mener, at Enhedslisten har haft et for snævert fokus på den grønne omstilling på bekostning af sympatien med arbejderklassen.

Hverken valgresultatet eller de strategiske udfordringer valgte Villadsen dog at adressere i sin tale. Ligesom det i øvrigt heller ikke var et tema, at det potentielt kan ende med at blive hendes sidste som politisk ordfører.

Efter weekendens årsmøde fremgår Mai Villadsen nemlig ikke længere af partiets kandidatliste til Folketinget, da hun er faldet for partiets rotationsprincip. Da partilederen venter et barn, skal der formentlig også findes en barselsvikar på posten til efteråret. 

Enhedslistens årsmøde løber fra lørdag til mandag i Hafnia-Hallen i Valby.

Find hele Villadsens tale her.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mai Villadsen

MF (EL), fhv. politisk ordfører

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

0:000:00