Vindmølle-eventyrere fusionerer med vindindustrien

FUSION: Danmarks Vindmølleforening og Vindmølleindustrien forenes i det nye Wind Denmark. Sammenlægningen sker med både stolthed og vemod, siger Vindmølleforeningens nu hidtidige formand.

Foto: Bax Lindhardt/Ritzau Scanpix
Morten Øyen

Lørdag blev en mærkedag i dansk energihistorie.

Fakta
Danmarks Vindmølleforening blev stiftet i 1978 for at løse de første mølleejeres fælles problemer i forhold til myndigheder, elselskaber og vindmølleproducenter.

Oktober 2018 havde foreningen cirka 3.028 medlemmer. Inklusive vindmøllelavenes andelshavere repræsenterer foreningen cirka 29.000 vindmølleejere og andre vindkraftinteresserede.

Vindmølleindustrien
 var en branche- og netværksorganisation, som repræsenterer mere end 200 vindvirksomheder i ind- og udland.

Vindmølleindustrien favnede både vindmøllefabrikanter, energiselskaber og den brede skare af virksomheder, der leverer komponenter, service og rådgivning.

Danmarks Vindmølleforenings generalforsamling stemte nemlig for en sammenlægning med Vindmølleindustrien, og dermed slår de to foreninger pjalterne sammen i den nye organisation Wind Denmark.

Vindmølleindustrien havde allerede på forhånd stemt for en sammenlægning.

”Det er både med vemod og stolthed, vi kigger tilbage på mere end 40 års virksomhed i Danmarks Vindmølleforening. Vores forening har været afgørende vigtig for den grønne omstilling af Danmarks elproduktion,” siger Kristian Jacobsen, der er Danmarks Vindmølleforenings hidtidige formand og nu Wind Denmarks næstformand.

Det er både med vemod og stolthed, vi kigger tilbage på mere end 40 års virksomhed i Danmarks Vindmølleforening. 

Kristian Jacobsen
Danmarks Vindmølleforenings hidtidige formand og nu Wind Denmarks næstformand

Industrien tager topposter
Ny formand for Wind Denmark bliver Vindmølleindustriens tidligere formand Mads-Ole Astrupgaard, mens den nye direktør for den nye organisation bliver Jan Hylleberg, der ligeledes kommer fra Vindmølleindustrien.

”Wind Denmark vil være forening for alle med interesse i vind i Danmark og vil tale med én samlet stemme, der er forankret i et bredt folkeligt og industrielt fundament, og som baserer sig på 40 års historie og erfaring,” siger Mads-Ole Astrupgaard i en pressemeddelelse.

Bekymring inden sammenlægning
Inden sammenlægning har der været bekymring for, at tabet af Danmarks Vindmølleforening ville betyde et tab af den lokale forankring og opbakning i Danmark.

”Vi kommer ret langt væk fra det lokale engagement, som oprindeligt kendetegnede Vindmølleforeningen. Og uden folkelig forståelse går det ikke,” lød det fra Jens Peter Hansen, der er tidligere energipolitisk senioranalytiker i Danmarks Vindmølleforening.

Samme toner lød fra Steen Gade (SF), der har fulgt dansk energipolitik i mange år og er tidligere formand for Folketingets Klima- og Energiudvalg.

”Jeg vil egentlig sige, at det er en epoke, der lukker ned. Det er en slags illustration af, at vi er et andet sted med vindmøller nu,” sagde Steen Gade til Altinget.

Står stærkere nu
Energihistoriker og forfatter til bogen om Danmarks vindmøllehistorie Da Danmark fik vinger, Flemming Petersen, så dog modsat god ræson i en sammenlægning.

”Begge foreninger har den dagsorden, at man vil et grønnere Danmark. Og da de begge er lobbyorganisationer, så giver det god mening at slå pjalterne sammen,” sagde Flemming Petersen til Altinget.

I den nye organisation ser man nu også bare fremad:

”Wind Denmark bringer både Vindmølleindustrien og Danmarks Vindmølleforening styrket ind i den næste fase af den grønne omstilling, hvor produktion og forbrug skal samordnes endnu kraftigere,” siger Mads-Ole Astrupgaard i pressemeddelelsen.

Uenighed om strategien
Vindmølleindustrien og Danmark Vindmølleforening har i en årrække arbejdet tæt sammen om politiske spørgsmål, og synergierne ved en sammenlægning har været diskuteret mellem bestyrelserne i de to foreninger sider november 2018. 

Det var også på det tidspunkt, at Danmarks Vindmølleforenings tidligere direktør Christian Kjær fratrådte stillingen efter uenighed med bestyrelsen om synet på foreningens fremtid.

Wind Denmark får kontorer fire steder i landet og vil repræsentere 3.100 medlemmer. Sektorfællesskabet bliver samtidig talerør for vindsektorens godt 33.000 ansatte og cirka 30.000 vindmølleejere.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00