Vindmølle-eventyrere fusionerer med vindindustrien

FUSION: Danmarks Vindmølleforening og Vindmølleindustrien forenes i det nye Wind Denmark. Sammenlægningen sker med både stolthed og vemod, siger Vindmølleforeningens nu hidtidige formand.

Lørdag blev en mærkedag i dansk energihistorie.

Danmarks Vindmølleforenings generalforsamling stemte nemlig for en sammenlægning med Vindmølleindustrien, og dermed slår de to foreninger pjalterne sammen i den nye organisation Wind Denmark.

Vindmølleindustrien havde allerede på forhånd stemt for en sammenlægning.

”Det er både med vemod og stolthed, vi kigger tilbage på mere end 40 års virksomhed i Danmarks Vindmølleforening. Vores forening har været afgørende vigtig for den grønne omstilling af Danmarks elproduktion,” siger Kristian Jacobsen, der er Danmarks Vindmølleforenings hidtidige formand og nu Wind Denmarks næstformand.

Industrien tager topposter
Ny formand for Wind Denmark bliver Vindmølleindustriens tidligere formand Mads-Ole Astrupgaard, mens den nye direktør for den nye organisation bliver Jan Hylleberg, der ligeledes kommer fra Vindmølleindustrien.

”Wind Denmark vil være forening for alle med interesse i vind i Danmark og vil tale med én samlet stemme, der er forankret i et bredt folkeligt og industrielt fundament, og som baserer sig på 40 års historie og erfaring,” siger Mads-Ole Astrupgaard i en pressemeddelelse.

Bekymring inden sammenlægning
Inden sammenlægning har der været bekymring for, at tabet af Danmarks Vindmølleforening ville betyde et tab af den lokale forankring og opbakning i Danmark.

”Vi kommer ret langt væk fra det lokale engagement, som oprindeligt kendetegnede Vindmølleforeningen. Og uden folkelig forståelse går det ikke,” lød det fra Jens Peter Hansen, der er tidligere energipolitisk senioranalytiker i Danmarks Vindmølleforening.

Samme toner lød fra Steen Gade (SF), der har fulgt dansk energipolitik i mange år og er tidligere formand for Folketingets Klima- og Energiudvalg.

”Jeg vil egentlig sige, at det er en epoke, der lukker ned. Det er en slags illustration af, at vi er et andet sted med vindmøller nu,” sagde Steen Gade til Altinget.

Står stærkere nu
Energihistoriker og forfatter til bogen om Danmarks vindmøllehistorie Da Danmark fik vinger, Flemming Petersen, så dog modsat god ræson i en sammenlægning.

”Begge foreninger har den dagsorden, at man vil et grønnere Danmark. Og da de begge er lobbyorganisationer, så giver det god mening at slå pjalterne sammen,” sagde Flemming Petersen til Altinget.

I den nye organisation ser man nu også bare fremad:

”Wind Denmark bringer både Vindmølleindustrien og Danmarks Vindmølleforening styrket ind i den næste fase af den grønne omstilling, hvor produktion og forbrug skal samordnes endnu kraftigere,” siger Mads-Ole Astrupgaard i pressemeddelelsen.

Uenighed om strategien
Vindmølleindustrien og Danmark Vindmølleforening har i en årrække arbejdet tæt sammen om politiske spørgsmål, og synergierne ved en sammenlægning har været diskuteret mellem bestyrelserne i de to foreninger sider november 2018. 

Det var også på det tidspunkt, at Danmarks Vindmølleforenings tidligere direktør Christian Kjær fratrådte stillingen efter uenighed med bestyrelsen om synet på foreningens fremtid.

Wind Denmark får kontorer fire steder i landet og vil repræsentere 3.100 medlemmer. Sektorfællesskabet bliver samtidig talerør for vindsektorens godt 33.000 ansatte og cirka 30.000 vindmølleejere.

Forrige artikel Her er de nye medlemmer til Dataetisk Råd Her er de nye medlemmer til Dataetisk Råd Næste artikel Timelang hyldest på 90-årsdagen: Timelang hyldest på 90-årsdagen: "Schlüter kom fra Himlen"