VK: Klar indrømmelse fra S og SF

DAGPENGE: S og SF's 2020-plan indeholder en klar indrømmelse af, at dagpengereformen øger beskæftigelsen, mener regeringen. Fra S og SF lyder forklaringen, at man kun medregner den positive effekt, som regeringen tror på, for at undgå kritik.
S og SF regner med, at det vil give 13.000 færre i beskæftigelse i 2020, hvis man annullerer dagpengereformen. Det ser VK som en anerkendelse af reformens positive effekt.
S og SF regner med, at det vil give 13.000 færre i beskæftigelse i 2020, hvis man annullerer dagpengereformen. Det ser VK som en anerkendelse af reformens positive effekt.Foto: fairforandring.dk
En klar indrømmelse på beskæftigelsesområdet. Sådan tolker regeringen en del af den 2020-plan, som S og SF præsenterede i går, mandag.

S og SF vil annullere dagpengereformen og skriver i deres 2020-plan, at det vil betyde, at 13.000 færre kommer i beskæftigelse inden 2020. S og SF var ikke med i aftalen om dagpengereformen og har kritiseret reformen for at være en spareøvelse, der ville efterlade masser af mennesker uden indkomst.

Derfor ser Konservatives arbejdsmarkedsordfører Helle Sjelle oppositionens regnestykke som en indrømmelse af, at dagpengereformen har den positive effekt på beskæftigelsen, som regeringen længe har argumenteret for.

"Det er en klar indrømmelse af, at det, vi hele tiden har sagt, holder stik, nemlig at det vil give flere folk i beskæftigelse. Derfor er jeg selvfølgelig ærgerlig over, at S og SF vil annullere reformen, når de nu anerkender, at den vil øge beskæftigelsen," siger Helle Sjelle.

Venstres arbejdsmarkedsordfører Ulla Tørnæs ser også S og SF's regnestykke som en blank indrømmelse af, at dagpengereformen har den effekt, regeringen fra begyndelsen har fremlagt.

Jeg er selvfølgelig ærgerlig over, at S og SF vil annullere reformen, når de nu anerkender, at den vil øge beskæftigelsen.

Helle Sjelle (K)
Arbejdsmarkedsordfører

"Derfor er det et skridt i den helt forkerte retning, at de vil annullere reformen. Vi er jo enige om, at vi skal sikre, at der bliver arbejdskraft nok i fremtiden. Derfor undrer det mig meget, at de vil afskaffe reformen," siger Ulla Tørnæs.

S: Værn mod kritik
Men regnestykket skal ikke ses som et udtryk for, at S og SF pludselig tror på dagpengereformens positive effekter, fortæller Henrik Sass Larsen, politisk ordfører for Socialdemokraterne.

"Det er ikke en anerkendelse af, at alle de mennesker, som ryger ud af dagpengesystemet, sagtens kan finde et nyt arbejde, og at beskæftigelsen dermed stiger. Vi mener stadig, at det er ret tvivlsomt, at det sker," siger Henrik Sass Larsen.

Han forklarer, at S og SF har valgt at indregne den beskæftigelseseffekt, som regeringen tror på, i deres beregninger for at komme en eventuel kritik i møde.

"Vi har valgt at bruge de regnemodeller, som Finansministeriet bruger og at medregne den effekt, regeringen tror på, i vores regnestykke. Det har vi gjort for at undgå, at vi ender i en teknisk diskussion om metode og for at undgå, at regeringen kan kritisere vores regnestykke," siger Henrik Sass Larsen.

Han bliver bakket op af SF's arbejdsmarkedsordfører Eigil Andersen.

"Jeg mener stadig ikke, at regeringen har ret i, at reformen øger beskæftigelsen. Men jeg synes, at det er en særdeles fair måde at lave regnestykket på, når vi bruger regeringens regnemetode, fordi vi på den måde sikrer os, at de ikke kan påstå, at vi overdriver eller underdriver," siger Eigil Andersen.

Stiller sig dårligere end nødvendigt
Hos AK-Samvirke har direktør Verner Sand Kirk aldrig troet på den positive effekt af dagpengereformen. Han mener, at S og SF's regnestykke er udtryk for, at de går med på regeringens præmis.

"Jeg tror, at man overvurderer beskæftigelseseffekten af reformen, og på den måde stiller S og SF deres eget regnestykke dårligere, end de burde," siger Verner Sand Kirk, der mener, at det lyder helt vildt, at dagpengereformen skulle øge beskæftigelsen med 13.000 mennesker i 2020.

"Jeg tror, at S og SF accepterer de her regnemodeller, selvom de selv tror på noget andet, for at undgå kritik, og det er vel sådan set fornuftigt nok," siger Verner Sand Kirk.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Henrik Sass Larsen

Adm. direktør, Aktive Ejere, formand, Klasselotteriet, bestyrelsesmedlem, Nordsøenheden
bachelor i HA/forvaltningsstudier (RUC)

Eigil Andersen

journalist (DJH 1976)

Ulla Tørnæs

Kandidat til Europa-Parlamentet (V), Formand, Den Sociale Investeringsfond, Danida Fellowship Centre, bestyrelsesmedlem, professionshøjskole UC-Syd
exam.art. i fransk (Odense Uni. 1984), ED i fransk (Handelshøjskolen i København 1988), Bestyrelsesuddannelse CBS

0:000:00