Von der Leyens idékatalog: Det skal EU i 2023

Elmarkedsregler, dyrevelfærd, psykisk sundhed, rummet og virtuelle verdener er bare nogle af de områder, som EU-Kommissionen planlægger at kaste sig over i 2023.

EU-kommissionsformand Ursula von der Leyen var klædt i Ukraines farver ved årets tale om Unionens tilstand. Det samme var mange andre af de kvindelige medlemmer af hendes kommission.
EU-kommissionsformand Ursula von der Leyen var klædt i Ukraines farver ved årets tale om Unionens tilstand. Det samme var mange andre af de kvindelige medlemmer af hendes kommission.Foto: Frederick Florin/AFP/Ritzau Scanpix
Rikke Albrechtsen

BRUXELLES: Årets store tale om EU’s tilstand er overstået. EU-kommissionsformand Ursula von der Leyen har forladt podiet i Europa-Parlamentet i Strasbourg efter onsdag morgen at have tæppebombet den europæiske offentlighed med nye udspil, løfter og hensigtserklæringer i næsten en time.

Nogle forslag vil allerede skulle sættes i søen i de kommende timer, dage og måneder. Men i sit såkaldte hensigtsbrev, som hun oversendte til sine kolleger i Europa-Parlamentet og EU’s Ministerråd samme dag, er der også en liste over, hvad hun har tænkt sig at stille skarpt på til næste år.

En del af forslagene er direkte hentet fra det idékatalog, som er blevet til som en del af den såkaldte Konference om Europas fremtid, der har høstet input fra borgerpaneler, høringer og onlinefora på tværs af Unionen.

Andre ting har tidligere været varslet. Og så er der en række udspil, der er affødt af den tid, vi lever i. Af galopperende gaspriser, af russisk pres på europæiske værdier og af en truende økonomisk krise.

Se dem alle sammen her:

 

Altinget logoEU
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget eu kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00