LA-profiler siger nej til nyt parti

AFVISNING: Simon Emil Ammitzbøll-Bille og Christina Egelund skal ikke regne med selskab fra deres tidligere partikammerater fra LA's folketingsgruppe i deres nye parti. Kun én holder døren lidt på klem: "Det kan jo være, at LA ikke findes om nogle år."

"Det er ikke nødvendigvis mit temperament at skulle skifte parti i tide og utide. LA har været det eneste politiske projekt, jeg har involveret mig i. Og det har jeg det egentlig fint med," siger tidligere klimaordfører Carsten Bach. 
"Det er ikke nødvendigvis mit temperament at skulle skifte parti i tide og utide. LA har været det eneste politiske projekt, jeg har involveret mig i. Og det har jeg det egentlig fint med," siger tidligere klimaordfører Carsten Bach. Foto: Kristian Djurhuus/Ritzau Scanpix
Malte BruhnPeter Pagh-Schlegel

Det ser ikke ud til, at Simon Emil Ammitzbøll-Bille og Christina Egelund skal dække op til nogen af deres tidligere kolleger fra Liberal Alliances folketingsgruppe, når deres nye parti Fremad skal holde den første julefrokost.  

Det viser en rundringning, som Altinget har lavet blandt Liberal Alliances forhenværende medlemmer af Folketinget. 

Tidligere kulturminister Mette Bock, der var partiets spidskandidat til europaparlamentsvalget, ønsker partiet Fremad tillykke og har allerede underskrevet en vælgererklæring, der kan gøre partiet opstillingsberettiget.

Hun afviser dog at blive en del af det nye parti med begrundelsen, at hun er færdig i dansk politik.

"Men derfor kan man godt ønske tillykke og skrive under på vælgererklæringen. Det har jeg gjort hver eneste gang, et nyt parti er dukket op, da alle skal have chancen i et demokrati," skriver hun på Facebook.

LA's forhenværende social- og integrationsordfører Laura Lindahl har heller ingen planer om at følge i fodsporene på sine gamle chefer.

Læs også
 

“Jeg kommer ikke til at melde mig ind eller gå med dem. Mit parti er Liberal Alliance, og det er det parti, som jeg er mest enig med. Jeg har ikke nogen holdning til partiet Fremad,” lyder det kortfattet fra Laura Lindahl.

Ikke blevet nationalkonservative
Partiets landsformand Leif Mikkelsen, der ikke genopstillede ved folketingsvalget i juni, siger til Altinget, at han har været i de “boldklubber", han "skal være i".

“I min foreningskarriere der hed det Herning Fremad. Det lyder som en boldklubs navn,” siger han og fortsætter:

“Jeg er i Liberal Alliance, og jeg er landsformand i Liberal Alliance frem til april. Vi er der, hvor vi altid har været i vores skattepolitik og vores økonomiske politik og de forskellige spørgsmål, der er. Vi er der, hvor Liberal Alliance var, før vi kom i regering," siger han. 

Han mener ikke, at Liberal Alliance er gået i en mere nationalkonservativ retning, som Simon Emil Ammitzbøll-Bille ellers påstår.

“Jeg forstår ikke en dyt af det. I min optik gik man på kompromis med sine holdninger i forhold til at sige ja til det nationalkonservative, da vi var en del af regeringen. Men Liberal Alliances er ikke længere i regering, så jeg forstår det simpelthen ikke,” siger han med henvisning til maskeringsforbudet og håndtrykslovene, som partistifter Simon Emil Ammitzbøll-Bille stemte for, men nu tager afstand fra. 

Så hvad tænker du om, at han stemmer for det og så starter et nyt parti baseret på det modsatte?

"Det tænker jeg slet ingenting om, og jeg ønsker ham held og lykke med det nye parti,” siger Leif Mikkelsen.

*Liberal Alliances forhenværende sundhedsordfører May-Britt Kattrup har heller ingen planer om at skifte parti. 

"De ting, som de kritiserer, det er jo ting, som de selv har stået i spidsen for, da vi var i regering. Det hænger slet ikke sammen," siger hun og fortsætter: 

"De burde blive og kæmpe for det borgerlige Danmark og for værdierne. Det ville jeg have haft meget mere respekt for. Jeg synes, det er ærgerligt, for de er dygtige mennesker, som jeg altid har haft stor respekt. Men jeg er virkelig skuffet over argumenterne for deres beslutning." 

B. Olsen og Riisager skal ingen steder 
Liberal Alliances tidligere undervisningsminister Merete Riisager, der stiller op som Leif Mikkelsens efterfølger som landsformand i Liberal Alliance, oplyser i en sms, at hun ikke har nogen kommentar til det nye parti.

Men i en Facebook-opdatering fra 27. oktober skriver hun, at “hvis nogen skulle være i tvivl, så støtter jeg Alex Vanopslagh og Liberal Alliance”.

Hun lavede opslaget i anledning af Ammitzbøll-Billes exit fra Liberal Alliance. 

 

Det har ikke været muligt for Altinget at få en kommentar fra Joachim B. Olsen, der sad i Folketinget for Liberal Alliance frem til valget i juni. Partiets pressetjeneste kan dog bekræfte, at den tidligere kuglestøder bliver i Liberal Alliance. 

I partileder Alex Vanopslaghs Facebook-opdatering fra 31. oktober ligner Joachim B. Olsen da heller ikke en, der er på vej ud af døren. 

Tidligere medlem af Folketinget Villum Christensen, der i øvrigt fortsat er partiets udpegede statsrevisor, skriver i en sms til Altinget:

”Jeg er i Myanmar og har egentlig ingen kommentarer, ud over good luck."

"Så det kan jeg ikke kategorisk afvise for al evighed"
Carsten Bach, der var partiets klima- og energiordfører, oplyser over for Altinget, at han "egentlig har det meget fint i Liberal Alliance".

"Det er ikke nødvendigvis mit temperament at skulle skifte parti i tide og utide. Liberal Alliance har været det eneste politiske projekt, jeg har involveret mig i. Og det har jeg det egentlig fint med."

Kan du blankt afvise, at du ikke kommer til at stille op for Fremad?

"Det kan jeg ikke blankt afvise. I hvert fald ikke lige nu. Det er jo med politik, som det er med alt andet. Det kan jo være, at Liberal Alliances ikke findes om nogle år. Det håber jeg selvfølgelig, det gør. Nu har jeg været med siden 2007, da det hed Ny Alliance. Den udvikling, der skete hen over de år, har jeg lært, at man nærmest ikke kan vide, hvad dagen i morgen byder på. Så det kan jeg ikke kategorisk afvise for al evighed. Men det er ikke aktuelt her og nu," siger han. 

Han mener, at det er naturligt, at der nu kommer en opsplitning af Liberal Alliance. 

"Det er meget naturligt, at de stifter et nyt parti. Det er en naturlig udvikling af det liberale projekt, der var mellem Anders Samuelsen og Simon Emil i Liberal Alliance."

Liberal Alliances forhenværende ældreminister Thyra Frank sagde i juni endeligt farvel til både politik og arbejdsmarkedet.

"Først skal jeg holde lidt ferie og slappe af. Men hvem ved? Det brænder stadigvæk i mig for at gøre en forskel for mennesker derude," sagde Thyra Frank dengang til DR. 

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra May-Britt Kattrup og tidligere formand Anders Samuelsen, der begge blev vraget af vælgerene ved valget i juni.  

Partiets nuværende folketingsmedlemmer, Ole Birk Olesen, Henrik Dahl og Alex Vanopslagh, er heller ikke vendt tilbage på Altingets henvendelser. 

Det samme gør sig gældende for tidligere næstformand Mai Christiansen, der meldte sig ud af Liberal Alliance få dage efter Simon Emil Ammitzbøll-Bille.

*Artiklen er blevet opdateret fredag den 8. november kl. 13.40 med May-Britt Kattrups citater.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Carsten Bach

MF (LA)
cand.scient. i anvendt kvartærgeologi (Aarhus Uni. 2003)

Laura Lindahl

Chef for partnerskaber i privatafdelingen, Tryg, rådmand og gruppeformand (K), Frederiksberg Kommune
cand.merc. i filosofi (CBS 2011), HD Marketing Management (CBS 2014)

Leif Mikkelsen

Fhv. landsformand (LA), fhv. MF (V og LA), gruppeformand & medlem af Folketingets Præsidium
landmand (Asmildkloster Landbrugsskole 1973)

0:000:00