VU-formand: Ingen grund til at dele magten med andre

INTERVIEW: VU-formand vil have en ren Venstre-regering efter næste valg og uddeler samtidig verbale tæsk til Dansk Folkeparti, Radikale, Liberal Alliance og Anders Fogh.
VU-formanden Morten Dahlin kridter stregerne op. Han mener ikke, Venstre har brug for en regeringspartner efter næste valg.
VU-formanden Morten Dahlin kridter stregerne op. Han mener ikke, Venstre har brug for en regeringspartner efter næste valg.
Det giver selvtillid at være Venstre-mand i øjeblikket. De fleste meningsmålinger peger på, at hver tredje dansker ville stemme på Venstre, hvis der var valg i morgen, og dermed sende Lars Løkke Rasmussen tilbage i Statsministeriet.

Derfor er selvtilliden selvfølgelig også i top hos partiets ungdomsorganisation VU og formanden Morten Dahlin.

"Fantastisk og hamrende morsomt," beskriver han hverdagen som frontmand for landets unge liberale løver.

Så fantastisk og morsomt, at Venstre ikke skal lade sig bremse af andre partier.

Ren Venstre-regering
I Dahlins øjne er der nemlig kun én oplagt regeringskonstellation efter næste Folketingsvalg: En ren Venstre-regering. Når opbakningen er så stor, som tilfældet er, ser den unge liberale formand ingen grund til at dele magten med andre.

Fakta

Morten Dahlin:
Født 1. maj 1989.
Formand for Venstres Ungdom siden 12. november 2011.
Han afløste Jakob Engel-Schmidt og blev dermed VU-formand nummer 51.
Valgt ind i Greve Byråd i 2009 med 523 stemmer.
Blev efter kampvalg valgt som Venstres folketingskandidat i Slagelsekredsen.
Studerer cand.merc.comm på Copenhagen Business School.

"Det bliver en ren Venstre-regering. Det er mit bud. Og det er godt for Danmark. Så vil vi ikke opleve de problemer, som den nuværende regering har, hvor eksempelvis SF er tvunget til at profilere sig på bekostning af de andre regeringspartier," analyserer Dahlin.

Han lyder, som det han er: Ung, ærkeliberal og snart cand.merc.comm. Kommunikativt god, retorisk endnu bedre.

Jeg tror, det bliver en ren Venstre-regering. Det er mit bud. Og det er godt for Danmark. Så vil vi ikke opleve de problemer, som den nuværende regering har, hvor eksempelvis SF er tvunget til at profilere sig på bekostning af de andre regeringspartier.

Morten Dahlin
Formand for VU

Men måske fejllæser Dahlin situationen. Stemningen blandt Venstres lokalformænd rundt omkring i landets 98 kommuner er i hvert fald anderledes. En rundspørge, som Altinget.dk har foretaget, viser, at tre ud af fire lokalformænd foretrækker en Venstre-regering med en eller flere regeringspartnere. Af disse ønsker halvdelen at danne en ny VK-regering.

Men med den konservative nedsmeltning i meningsmålingerne in mente, ser Morten Dahlin hellere, Venstre går solo.

"Jeg er enig i, at Konservative er det mest oplagte partnervalg. Men jeg er ikke sikker på, at det vil være godt for dem at komme i regering. Og så er det da ingen hemmelighed, at de nogle gange kan være en sten i skoen," siger han. Det første alvorligt. Det andet drillende.

LA er et ikke-regeringsdueligt protestparti
Hvad med Liberal Alliance? Det må være en ung liberals våde drøm at kunne danne en V-LA-regering?

"LA er ikke et regeringsparti. Det er et protestparti. Dem skal og kan man ikke have med i en regering. De har designet deres politik efter at være mod Venstre. Jeg bifalder, at de er i Folketinget, og jeg anerkender, at Fattig Carina er et eksempel på, at de også kan ramme midten af skiven en gang i mellem. Men det er et ultimativt parti, som ikke er klar til at tage ansvar," lyder den kompromisløse svada mod Anders Samuelsens folketingstropper.

Morten Dahlin understreger, at Liberal Alliance endnu har til gode at fremvise et eneste liberalt resultat i den førte politik.

"Hvor mange resultater har LA været med til at skabe? Nul, kort og godt. Du kan tage dem en for en: Skatteaftalen, reformen af førtidspension og fleksjob, energiaftalen. Med Liberal Alliance ved forhandlingsbordet i stedet for Venstre var de aftaler ikke endt med markante borgerlige aftryk. LA forstår ikke, at man nogen gange må indgå kompromiser for at få sin politik i gennem," siger han.

Er det ikke bare et udtryk for, at LA ikke sælger ud, mens Venstre er med til at hæve afgifter stik imod partiets løfter, eksempelvis med energiaftalen?

"På ingen måder. Venstre tør tage ansvar. Og det beskriver ganske godt, hvad der er den primære forskel mellem V og LA. Man kan vælge at forhandle sig frem til det bedst mulige resultat. Eller man kan sidde med armene over kors og brokke sig over, at Venstre laver liberale resultater," lyder svaret.

Man fornemmer en vis indebrændthed over, at de liberale på Borgen bruger kostbar tid på at svinge øksen over hinanden i stedet for at rette skytset mod de reelle politiske modstandere.

Derfor vil han også gerne fremhæve de værdier, LA og Venstre har til fælles. Den indbyrdes kritik til trods.

"Vi har et vigtigt værdifællesskab med Liberal Alliance. Vi kæmper for den samme sag: Mere frihed, mindre stat og lavere skatter. Et værdifællesskab, vi ikke har med for eksempel Dansk Folkeparti og Radikale, som nogle jo også spår som mulige regeringspartnere," fremhæver Morten Dahlin.

Blank afvisning af DF og R
Et samarbejde med Dansk Folkeparti og Radikale virker da også meget langt væk, hvis Dahlins holdninger er repræsentative for den generelle holdning blandt Venstre-folk.

Radikale først.

"Radikale har kæmpet fint for mange reformer. Og jeg håber, de vil kæmpe videre sammen med os efter næste valg. Men på mange andre områder er de i mine øjne vanvittige. Tag deres uddannelsespolitik. Man må jo ikke lære noget i skolen ifølge Radikale. Og deres retspolitik er forfærdelig. De mener ikke, at man skal straffe voldsforbrydere. Så på de politikområder kan vi ikke lave et regeringsgrundlag med Vestager," forklarer han.

Det er omvendt med hensyn til Dansk Folkeparti. Partiets rets- og integrationspolitik vil Dahlin gerne abonnere på, men økonomisk og i forhold til EU er de lige så indsnævrede som venstrefløjen.

"Jeg vil ikke svine Dansk Folkeparti til, som mange har travlt med. Jeg kan bare konstatere, at det vil være umuligt for Venstre at blive enige med dem om en økonomisk fornuftig dagsorden," siger han.

Farlig sologang?
Dermed lægger Dahlin sig på linje med de seneste udmeldinger fra Venstres formand Lars Løkke Rasmussen, der har afvist pure, at Dansk Folkeparti får ministerposter efter næste valg. Samme melding har den konservative formand Lars Barfoed fremturet med.

Spørgsmålet er så, om det er farligt for Venstre at gå solo. Lokalformændene foretrækker som nævnt en partner. Og magt afføder kritik. Derfor peger nogle iagttagere på, at det kan være en fordel at dele magten med andre. Så er der flere til at tage tæskene så at sige.

Dahlin afviser og henviser til, at Venstre i øjeblikket formår at tiltrække de vigtige arbejdervælgere, som ellers under Fogh og Løkke var et af Dansk Folkepartis vigtigste bidrag til den blå blok. Hvis man kan klare sig selv, skal man, påpeger Dahlin.

"Socialdemokraterne bløder jo arbejderevælgere til Venstre. Og det gør arbejderne, fordi de i deres hverdag kan mærke, at regeringens afgifter og skatter skader dem og deres arbejdspladser. Det er helt naturligt, at de søger hen til det parti, der har fortsåelse for deres hverdagsbekymringer. Og det er Venstre," mener Dahlin.

Så Venstre har ikke brug for Dansk Folkeparti, fordi de blå socialdemokrater agter at stemme på Venstre?

"Jeg er ikke vild med betegnelsen "blå socialdemokrater". Jeg vil hellere kalde dem "sund-fornufts-liberale". Og jeg er sikker på, at de til næste valg vil tænke tilbage på den nuværende regerings skadelige politik og i stedet stemme på Venstre. Jeg tror, der er mange vælgere, der er trætte af den Slotsholms-elite, der forsøger at bestemme over dem og deres hverdag. Og det er både den røde regering og Dansk Folkeparti. Så jeg ser ingen fare ved, at Venstre går solo," påpeger Dahlin. Igen meget selvsikkert.

"Regeringen har hjulpet den liberale kamp"
Selvom regeringen af mange beskyldes for at føre en mere borgerlig politik, end Venstre formåede i nullerne, er der ifølge VU-formanden hundredevis af eksempler på, at det er blodrød politik, der strømmer ud af regeringskontorerne.

Han anerkender dog, at det ikke er så slemt, som det så ud til inden valget med de mange fair forandringer og løsninger, der var lagt op til fra S og SF's side. Og det har ifølge VU-formanden banet vejen for en liberal værdikamp.

"Regeringen har faktisk hjulpet os i vores værdikamp. Det kan man se, når folk tager kollektivt afstand fra Dovne Robert og Fattig Carina. Det, at regeringen har slået ind på en anden kurs, end den de lovede, har legitimeret, at vi kan tage den værdikamp om forsørgerkultur uden at blive kaldt egoistiske højreorienterede, der massakrerer velfærdssystemet," siger han.

Så regeringen har i dine øjne været med til at skubbe danskerne i en mere liberal retning?

"Ja, helt sikkert. Det skal de have tak for. Kampen havde unægteligt været sværere uden deres hjælp, selvom de nok ikke selv er så stolte af det. Selv Ole Sohn fremstår jo nu som fortaler for lavere skat og løntilbageholdenhed."

Er det ikke paradoksalt, at det er regeringen, der formår at præge danskerne i den retning, hvis din påstand står til troende? Det viser vel bare, at Venstre ikke selv formåede det i ti år ved magten?

"Det er klart, at Anders Fogh ikke fik nok ud af det. Især de gunstige højkonjunkturer taget i betragtning. Og det er ingen hemmelighed, at jeg synes bedre om det Venstre, som Løkke tegner. Fogh var desværre med til at udbygge forsørgerkulturen ved at øge den offentlige sektor. Men det var også et andet klima. Hver gang Fogh foreslog at bruge én krone, foreslog Socialdemokraterne at bruge to, SF at bruge tre og Enhedslisten foreslog en revolution," siger Dahlin.

Sandsynlige drømmescenarier
Dahlin er utvivlsomt tilhænger af et mere liberalt Venstre. Løkkes Venstre. Partiformandens ønske om at flytte Venstre i en mere liberal retning, som det kom til udtryk på Venstres nyligt afholdte landsmøde, må derfor unægteligt have glædet Dahlin.

Spørgsmålet er, om glæden er lige så stor hos den tredjedel af danskerne, der lige nu foretrækker Venstre.

I fald det lykkes at fastholde den markante vælgeropbakning vil to drømmescenarier sandsynligvis gå i opfyldelse for Morten Dahlin.

Han får den rene Venstre-regering, han tørster efter.

Og han kan udskifte jobbet som VU-formand med titlen som folketingsmedlem for Venstre. Opstillingen i Slagelsekredsen giver gode chancer, spår Altinget.dks geografiske prognose.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

0:000:00