Zelenskyj beder Europa om at give ham vinger, men får ingen klare løfter om kampfly endnu

”Hjælp os finde vejen hjem til Europa,” siger Ukraines præsident i en historisk tale til EU-Parlamentet efter besøg i London og Paris, hvor Volodymyr Zelenskyj har bønfaldt de europæiske regeringer om at sende kampfly.

Ukraines leder, Volodymyr Zelenskyj, talte torsdag formiddag til Europa-Parlamentet i Bruxelles.
Ukraines leder, Volodymyr Zelenskyj, talte torsdag formiddag til Europa-Parlamentet i Bruxelles.Foto: Kenzo Tribouillard/AFP/Ritzau Scanpix
Thomas Lauritzen

BRUXELLES: Medlemmerne af Europa-Parlamentet må have ømme hænder efter at have klappet så meget og så længe af en lille mand i grønne militærbukser og sort trøje, at man aldrig har set noget helt mage til i EU’s folkeforsamling.

”Dette er vores Europa, vores måde at leve på. For Ukraine er dette vejen hjem. Nu er jeg her – for at forsvare mit folks vej hjem til Europa,” sagde den ukrainske præsident i en følelsesladet tale til Parlamentet torsdag formiddag.

Dette er vores Europa, vores måde at leve på. For Ukraine er dette vejen hjem.

Volodymyr Zelenskyj
Ukraines præsident

EU’s folkevalgte var bevidste om det historiske øjeblik, hvor Volodymyr Zelenskyj ikke længere var det tragiske og sammenbidte skærmbillede fra Kyiv, men et menneske af kød og blod foran dem alle sammen.

”Deres lederskab har inspireret Deres folk og hele verden. Når verden tænker på Ukraine, så tænker de på Davids kamp mod Goliat,” sagde Europa-Parlamentets formand, Roberta Metsola, i sin velkomst til den ukrainske leder i plenarsalen i Bruxelles.

Hun opfordrede direkte de europæiske stats- og regeringsledere til at give Ukraine de langtrækkende våben og kampfly, som landet beder om.

Bølger af stående klapsalver omgav præsident Zelenskyj, der nu har ledet et land under angreb af Rusland i snart et år. Men han klappede også selv af parlamentarikerne, og af alle de millioner af almindelige europæere, der hjælper hans land.

”Klapsalverne her er ikke for mig, men for alle de mange europæere rundt om i byer og landsbyer, der støtter Ukraine og vores kamp (…) Det er en kamp for vores måde at leve på, og for hele Europas måde at leve på. For det er det, Ruslands ledere prøver at udslette,” sagde han:

”Den russiske maskine ikke alene undergraver social retfærdighed, den investerer i fremmedhad og splittelse. Men vores svar til det er: Nej, ikke her i Europa! Vi forsvarer Europa sammen med jer.”

Altinget logoEU
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget eu kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00