Debat-overblik: Er der brug for at regulere Airbnb?

DEBAT: Er Airbnb en mulighed, der skaber mere turisme, eller fordrejer de konkurrence? Det var områder, der blev berørt i debatten, der bl.a. havde bidrag fra Airbnb selv, Roms ex-borgmester og Horesta. Læs indlæggene her.

Af Henrik Axel Buchter
Fagdebatkoordinator

I Amsterdam bliver lejlighederne fjernet fra Airbnb’s hjemmeside, når de har været lejet ud i mere end 60 dage om året, og i Paris sker det efter 120 dage.

Københavns overborgmester Frank Jensen (S) har luftet muligheden for, at København skal følge efter Amsterdam og få de lejligheder fjernet fra Airbnbs liste, der har været lejet ud i 60 dage på et år.

Modstanderne af den holdning mener ikke, at det er politikernes ansvar at regulere, hvorvidt der skal være loft over antallet af dage, man må leje sin lejlighed ud.

I stedet mener de, at det bør afgøres internt i ejendomsforeningerne, om der skal eksistere et udlejningsloft.

Men hvilken retning er den rigtige at gå? Hvad bør reguleres? Skal Airbnb sammenlignes med resten af hotelbranchen, så der skal være lige vilkår?

Det spurgte Altinget en række debattører om.

Mød panelet og læs indlæggene her:

Martin Ågerup

Direktør i Cepos. Har været direktør i tænketanken siden 2004. Han har tidligere været management-konsulent for Connector a/s samt projektleder hos Instituttet for Fremtidsforskning. Martin Ågerup er uddannet økonom og økonomisk historiker fra universiteterne Bristol og Exeter.

Cepos: Airbnb givere mere velstand og flere turister

Cepos: Selvregulering er fremtiden for deleøkonomien

Katia K. Østergaard
Adm. direktør i Horesta, hotel-, restaurant- og turisterhvervets landsdækkende brancheorganisation siden 2010. Hun er uddannet advokat og har tidligere stået i spidsen for Horestas arbejdsgiveraktiviteter og overenskomstforhandlinger.

Horesta: Hotellerne driver dansk turisme og økonomi frem

Horesta: Skal historien om Airbnb være positiv, skal der reguleres nu

Horesta: Kære Cepos – ikke alt, der skinner, er guld

Sofia Gkiousou 
Public policy-manager i Airbnb. Sofie Gkiousou har haft stillingen siden februar 2015. Hun har en MSc i innovation mangement & Technology Policy fra University of London.

Airbnb: Danmark skal være et deleøkonomisk foregangsland

Francesco Rutelli
Francesco Rutelli er tidligere borgmester i Rom og minister for turisme i Italien og nu medlem af et uvildigt Airbnb ekspertpanel, der blandt andet består af tidligere borgmestre fra flere byer. Han er derudover også formand for European Democratic Party.

Eks-borgmester i Rom: Vores tidsalder bør ikke være præget af frygt

Frank Jensen (S)
Overborgmester i Københavns KommuneFrank Jensen er uddannet cand.oecon. fra Aalborg Universitet. Han blev valgt ind i folketinget i 1987 og sad der indtil 2007. I 1994 blev han udnævnt som forskningsminister. I 1996-2001 var han justitsminister.

Frank Jensen: I København vil vi have en aftale med Airbnb

Frank Jensen: Airbnb-regulering er en del af Københavns boligpolitik

Claus Højte
Direktør i Lejernes Landsorganisations Hovedstadsafdeling. Uddannet cand.mag i historie og pædagogik fra Københavns Universitet. Derudover medlem af Københavns Kommunes huslejenævn, beboerklagenævn, byfornyelsesnævnet i Region Hovedstaden, bestyrelserne for Byggeskadefonden BVB og R98-fonden.

LLO: Her er fem regler, Airbnb bør underlægges

LLOH: At bruge boliger som hoteller vil drastisk forværre situationen

Torben Christensen
Administrerende Direktør i Ejendomsforeningen. En post, han har haft siden slutningen af 2009. Han er uddannet cand.scient.adm. og businesscoach.

Ejendomsforeningen: Flertallet bliver glemt i diskussionen om Airbnb

Ejendomsforeningen: Airbnb skal selv sørge for, at reglerne bliver overholdt

Jacob Ravn
Skattepolitisk chef i Dansk Erhverv siden 1. oktober 2013. Har en fortid hos DI, hvor han blandt andet beskæftigede sig med erhvervs- og selskabsbeskatning. Er tidligere sekretær for Skatte- og Finansudvalget i Folketinget og har en fortid som fuldmægtig i Skatteministeriet.

Dansk Erhverv: Airbnb skal have styr på skattebetalingen

Forrige artikel Debat: FN’s verdensmål kræver ledelse, mod og nye partnerskaber Debat: FN’s verdensmål kræver ledelse, mod og nye partnerskaber Næste artikel Ejendomsforeningen: Selvfølgelig skal vi være digitale på boligområdet Ejendomsforeningen: Selvfølgelig skal vi være digitale på boligområdet