Debat

K: Vi skal turde rive vores problemer ned

DEBAT: Vi skal hurtigst muligt gøre op med ghettodannelse, så vi kan fjerne hullerne fra Danmarkskortet og skabe mere tryghed for borgerne, skriver Anders Johansson (K).

De to højhuse Agerkær og Ruskær i Rødovre sprænges i luften søndag d. 13 maj 2012.
De to højhuse Agerkær og Ruskær i Rødovre sprænges i luften søndag d. 13 maj 2012.Foto: ritzau/Torkil Adsersen
Søren Kristiansen Jacobsen Damm
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Anders Johansson (K)
Boligordfører

Siden statsministerens nytårstale er der blevet talt meget om ghettoer i dansk politik. For regeringen vil snart præsentere et nyt udspil, der skal sætte hårdt ind mod de dele af Danmark, hvor danske normer og værdier i højere grad er undtagelsen end reglen. Derfor vil vi ændre på forholdene i 22 boligområder, så vi kan få et mere trygt og sammenhængende Danmark.

Det er egentlig ikke så mærkeligt, at ghettoer er et tilbagevendende emne, som skaber stor debat. For der er mange områder på spil. Det handler om integration, beskæftigelse, uddannelse, kriminalitet, parallelsamfund og måske mest af alt boligpolitik.

De fleste opfatter en ghetto som et boligområde, hvor kriminalitetsraten og arbejdsløsheden er høj. En ghetto defineres som et boligområde, hvor kriminalitetsraten og arbejdsløsheden er høj, uddannelses- og indkomstniveauet er lav, samt at der er mange beboere fra ikke-vestlige lande.

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

I Danmark har vi 22 boligområder, som desværre opfylder disse kriterier – og selvom antallet af ghettoer er det laveste siden 2010, så har vi stadig meget at tage fat på.

Ser man på Danmarkskortet, så finder man hurtigt ud af, at ghettoer ikke kun er et problem i hovedstadsområdet. Horsens, Slagelse, Odense, Nykøbing Falster, Sønderborg og Esbjerg er blandt de kommuner, der dagligt oplever, at ghettoen skaber et parallelsamfund uden danske værdier og normer. Det skal vi gøre op med hurtigst muligt, så vi kan fjerne hullerne fra Danmarkskortet og skabe mere tryghed for borgerne.

Jeg håber, at 2018 bliver året, hvor vi kommer ud i alle ghettokroge med den store fejekost.

Anders Johansson (K)

Et opgør med ghettoer er et opgør med bygninger. Mange af landets ghettoer skaber en kedelig ramme for utryghed og kriminalitet. De høje bygninger, de grå opgange og de mørke stier hjælper ikke ligefrem beboerne i området.

Mange steder vil løsningen være at få revet betonen ned og bygge nye og indbydende boligkvarterer. Den bedste integration kommer, når man spreder folk fra alle samfundslag og kulturer.

Det er særligt dét, som regeringen har for øjne, når det nye ghettoudspil blive præsenteret. Samtidig vil vi prioritere flere initiativer til at ændre beboersammensætningen, når der i år skal landes et ny aftale om Landsbyggefondens midler.

Nedrivning af grimme og utrygskabende boligkvarterer gør det ikke alene. Der skal skabes trygge miljøer, hvor alle kan se sig selv leve et lykkeligt liv. Jeg er meget enig med Rambøll Byggeri, når de taler om at ombygge de typiske 60’er komplekser.

Giver man husene små private forhaver, laver bedre belysning og skaber mere plads, så bliver området hurtigt mere indbydende og trygt. Den model har man haft succes med i Helsingør i Nordsjælland, hvor man har fået sænket kriminaliteten og øget trygheden i boligområdet Vapnagaard.

Godt nok har boligområdet aldrig været på ghettolisten, men politiet har anset området for at være et særligt udsat boligområde med høj kriminalitet og utryghed. Med en målrettet økonomisk indsprøjtning og renovering af området de seneste år, viser de seneste undersøgelser, at beboerne føler sig mere og mere trygge år for år, og kriminaliteten er faldet siden 2014. Det er den vej, vi skal gå.

Sidste år udkom bogen: ”Fra ghetto til blandet by” af antropolog og forsker Marie Stender og professor og arkitekt Claus Bech-Danielsen fra Statens Byggeforskningsinstitut ved Aalborg Universitet. 

Deres løsning på de tillukkede og isolerede ghettoer er, at man skal rive nogle af bygningerne ned og gøre plads til andre type boliger, så man dermed får mikset boligområdet ind i det omkringliggende område. De peger altså på, at man kan tiltrække ressourcestærke beboere ved at bygge nye attraktive boligtyper.

På den måde får man beboere fra alle samfundslag ind i området. Jeg håber, at 2018 bliver året, hvor vi kommer ud i alle ghettokroge med den store fejekost.

Vi river ned og bygger op for på den måde at skabe nye trygge og attraktive boligområder. De udsatte boligområder trænger til en forårsrengøring – og den skyder vi i gang med regeringens ghettoudspil, som er lige på trapperne. 

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anders Johansson

Kommunalbestyrelsesmedlem (K), Svendborg Kommune, senior fondschef, Koncenton
skibsmægler

0:000:00