Debat

Studerende: Politikerne har spillet sorteper om ansvaret for studieboliger

DEBAT: De studerende har i for lang tid måtte betale prisen for, at politikerne har spillet sorteper om studieboliger. Der er brug for at bygge langt flere studieboliger, gøre op med bolighajer og indtænke bæredygtighed, skriver Johan Hedegaard Jørgensen.

Der er brug for langt flere betalelige studieboliger, hvis ikke de studerende skal blive jaget ud af studiebyerne, skriver Johan Hedegaard Jørgensen.
Der er brug for langt flere betalelige studieboliger, hvis ikke de studerende skal blive jaget ud af studiebyerne, skriver Johan Hedegaard Jørgensen.Foto: Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Johan Hedegaard Jørgensen
Formand for Danske Studerendes Fællesråd

De gamle boligministre er igen kommet op at hænge på væggen i boligministeriet. Men pynt og lovende ord er langtfra nok, hvis vi vil have et boligmarked, der er tilgængeligt, få bygget flere studieboliger og sikret bedre forhold for studerende. Der er brug for reel politisk handling.

For mens kommunalpolitikere, regionspolitikere, folketingspolitikere og ministre i mange år har spillet politisk sorteper om ansvaret, har vi studerende betalt prisen. Vi kommer her med tre konkrete områder, den nye boligminister bør sætte ind på. 

Der skal bygges langt flere betalelige studieboliger
Vi kan ikke tillade, at boligmangel bliver en barriere for at tage en uddannelse. Området har i mange år været forsømt, og det kræver et massivt løft, hvis vi skal opnå en dækningsgrad, der sikrer, at der er boliger nok til de mange unge og studerende, der hvert år søger mod vores studiebyer.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Helt grundlæggende er problemet, at udbuddet af betalelige studieboliger er alt for lavt. De seneste års massive prisstigninger gør, at mange af de boliger, der bliver bygget, reelt ikke er til at betale. Derudover bør der laves et udbud af studieboliger, der kan absorbere de flaskehalsproblemer, vi ser år efter år under studiestart.

En ny medlemsundersøgelse fra Dansk Magisterforening viser, at 43 procent af de studerende bruger enten hele deres SU eller mere på boligomkostninger. I den virkelige verden, uden for Christiansborgs mure, kan man ikke bruge de tusinder af studieboliger, politikerne bryster sig af at have bygget, til ret meget, når de ofte koster langt over, hvad SU’en kan dække.

Helt grundlæggende er problemet, at udbuddet af betalelige studieboliger er alt for lavt. De seneste års massive prisstigninger gør, at mange af de boliger, der bliver bygget, reelt ikke er til at betale.

Johan Hedegaard Jørgensen
Formand, Danske Studerendes Fællesråd

Det er at holde danskerne for nar at kalde det studieboliger, hvis det ikke er boliger, der er til at betale for en gennemsnitlig studerende. Der er behov for en klar definition af, hvad der udgør en studiebolig. Hvis alle skal have adgang, er det vigtigste kriterie prisen.

Gør op med bolighajer
Hvis vi vil opnå blandede byer, er vi er nødt til at forholde os til, at unge systematisk skubbes ud af vores studiebyer. Vi ser i stigende grad, at politiet advarer imod boligsvindlere, der groft udnytter dette. Vi håber, at Kaare Dybvad (S) vil være med til at styrke indsatsen for at sikre, at især udsatte grupper af studerende ikke bliver ofre for svindel.

Ved at bygge langt flere studieboliger, end der nedlægges, gør man det sværere for bolighajer, som for eksempel Blackstone, at udnytte et skævt boligmarked, hvor man som boligsøgende studerende må tage, hvad man kan få - eller bo på gaden. 

Boligmarkedet har brug for et gennemgribende serviceeftersyn. Her er et opgør med boligreguleringslovens paragraf 5 stk. 2 en oplagt start, der kan undgå urimelige prisstigninger og gentrificering af vores byer. Derudover skal reglerne om studieboliger tilpasses, så det, der bygges, reelt afspejler studerendes behov. Unødvendigt bureaukrati som for eksempel parkeringspladser og ‘russervinduer’ må ikke hæve priserne unødigt. 

Indtænk studieboliger i bæredygtighedsstrategier
Vi skal som samfund begynde at tænke bæredygtighed ind i alt, vi laver. Ungdommen ved det bedre end de fleste, for det er os, der står med klimaregningen for manglende handling resten af vores liv.

FN’s verdensmål anerkender, at verdens ressourcer er begrænsede, og vi skal begynde at agere derefter. Studerende vil, hvis det er muligt, gerne bo bæredygtigt. Så politikerne må prioritere, at de nye studieboliger, der er brug for, bliver en del af bæredygtighedsstrategier, så vores nye studieboliger kan indgå positivt i vores CO2-regnskab. 

Stop med at spille sorteper med det politiske ansvar, og lad os sammen sikre, at vi i fremtiden har byer, hvori alle, herunder også studerende, kan bo. Lad os bygge bæredygtigt, tilgængeligt, og betaleligt, og lad os komme i gang!

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Johan Hedegaard Jørgensen

Fhv. formand, Danske Studerendes Fællesråd, fhv. formand, Studenterrådet, Roskilde Universitet
Internationale Studier, Roskilde Universitet

Kaare Dybvad Bek

Udlændinge- og integrationsminister, MF (S)
cand.scient. i geografi og geoinformatik (Københavns Uni. 2012)

0:000:00