Debat

IT-Branchen: Virksomheder skal opgive hurtige afkast og satse på grøn teknologi

DEBAT: For at vi kan skabe fremtidens bæredygtige samfund, skal virksomhederne ikke blot kunne se potentialet i grønne langsigtede investeringer, de skal også agere på det, skriver Natasha Friis Saxberg.

Vi skal få alle til at se den kæmpe gevinst, der
ligger i at tænke bæredygtigt på den lange bane, skriver Natasha Friis Saxberg.  
Vi skal få alle til at se den kæmpe gevinst, der ligger i at tænke bæredygtigt på den lange bane, skriver Natasha Friis Saxberg.  Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Natasha Friis Saxberg
Administrerende direktør i IT-Branchen 

Den teknologiske udvikling har forandret det globale erhvervsliv og skabt både nye teknologier, forretningsmodeller og vækst.

Det har med eksplosiv hast transformeret vores verden og ledt os ind i en helt ny techtonisk æra, hvor teknologi er integreret i alt, hvad vi gør.

Teknologi har transformeret vores hverdag samt skabt nye og digitale måder at drive forretning og leve på. Det er en transformation, der har sat sine spor på klimaregnskabet, og som har gjort it-branchen kendt som en af de helt store klimasyndere på linje med flytrafikken.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. 

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Men teknologien er også en forudsætning for, at vi kan skabe en bæredygtig fremtid.

Teknologien kan reducere CO2 
World Economic Forum (WEF) estimerer, at digitale teknologier kan være med til at reducere den globale CO2 med godt 15 procent inden 2030.

Virksomheder må for en tid droppe tanken om kortsigtede investeringer, der skaber hurtigt afkast, men i stedet fokusere på at foretage langsigtede investeringer.

Natasha Friis Saxberg
Administrerende direktør, IT-Branchen

Det er et stort bidrag til regeringens klimamål, som blandt andet har kunnet lade sig gøre på grund af grønne datacentre og udviklingen af en mere komprimeret og strømbesparende klimakode.

Danmarks stærke digitale infrastruktur og innovative tankegang har været en afgørende faktor for, at vi har kunne nå så langt på den grønne agenda.

Vejen er dog lang, og vi kan ikke hvile på laurbærrene. Vi skal bruge vores stærke kompetencer og infrastruktur til at blive global frontløber.

Resten af verden skuer allerede mod Danmark, når det handler om at finde inspiration til digitale klimaløsninger og bæredygtig omstilling.

Et image, vi fortsat skal investere i fremadrettet.

Langsigtede investeringer er essentielt
Hvis vi skal nå at reducere Danmarks CO2 med 70 procent inden 2030, kan vi som branche ikke gøre det alene. Vi skal have alle med ombord.

Men det lader til at være en opgave, der er sværere end som så.

Lige nu er der et stort hul mellem de virksomheder, der kan se potentialet i de grønne løsninger, og dem som mangler den rette viden til at kunne se potentialet.

Det skal vi gøre noget ved, så vi kan få alle til at se den kæmpe gevinst, der ligger i at tænke bæredygtigt på den lange bane.

Læs også

Men virksomhederne skal ikke blot kunne se potentialet, de skal også agere på det. Og det kræver, at de begynder at tænke i nye baner, når det kommer til investeringer.

Virksomheder må for en tid droppe tanken om kortsigtede investeringer, der skaber hurtigt afkast, men i stedet fokusere på at foretage langsigtede investeringer. Investeringer,  der koster en del her og nu, men som skaber et langsigtet, kontinuerligt afkast - og som accelererer den bæredygtige omstilling.

Grøn omstilling kræver de rette incitamenter
Selvom virksomheder kender til potentialet ved at implementere bæredygtige teknologier og løsninger i deres forretningsgang, sætter de institutionelle og juridiske barriere ofte en stopper for virksomhedernes ellers gode intentioner.

Vi skal derfor sørge for, at der både i det offentlige og private, bliver etableret de rette rammebetingelser og incitamentstrukturer, så det kan betale sig for virksomheder at ændre adfærd.

Det kan vi blandt andet gøre ved at nytænke rammebetingelserne for virksomheder, der anvender nye teknologier, som kan konkurrere med fossile brændstoffer.

Vi kan sænke afgifter på for eksempel el-biler for at ændre forbrugeradfærd, og vi kan skabe incitamenter for etablering af grønne kapitalfonde.

Ansvaret er både dit og mit
Vi bliver nød til at sætte turbo på den grønne omstilling her og nu, hvis vi skal sikre vores fremtidige generationers overlevelse, og det kræver en aktiv indsats fra både forbrugere, virksomheder og ikke mindst det offentlige.

Alle parter må tage fat i egen lejr, uden undskyldninger for hvad forudsætningerne er fra anden side.

Det er en indsats, der både kræver en stor portion mod, masser af investering og en aktiv indsats fra alle parter på tværs af det danske samfund.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Natasha Friis Saxberg

Adm. direktør, IT-Branchen
Mikroinstruktør (Handelshøjskolen Mariagerfjord 1997), Microsoft Certified Systems Engineer (1999), Merkonom i Innovation, CBS Executive, Board Leadership Masterclass, Business Administration and Management.

0:000:00