Debat

Medlem af ekspertgruppe: Vi bør også lave etik-anbefalinger til det offentlige

DEBAT: Der kunne med fordel udvikles dataetiske anbefalinger til den offentlige sektor, skriver IDA-formand og medlem af regeringens ekspertgruppe Thomas Damkjær Petersen.

Regeringens ekspertgruppe har udviklet en dataetisk værktøjskasse til virksomheder, men formand i IDA. Thomas Damkjær Petersen, ser gerne, at der også udvikles retningslinjer til det offentlige.
Regeringens ekspertgruppe har udviklet en dataetisk værktøjskasse til virksomheder, men formand i IDA. Thomas Damkjær Petersen, ser gerne, at der også udvikles retningslinjer til det offentlige.Foto: Pressefoto
Julie Arnfred Bojesen
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Thomas Damkjær Petersen
Formand for Ingeniørforeningen IDA

I sidste uge havde vi i regeringens ekspertgruppe om dataetik endelig fornøjelsen af at kunne lancere vores anbefalinger til, hvordan vi hjælper virksomhederne til at tænke og handle i overensstemmelse med tidens krav til bedre dataetik.

Et uundgåeligt udgangspunkt har selvfølgelig været nogle af de store skandaler, der har præget de sidste par år.

Etisk værktøjskasse til virksomheder
Data er mange penge værd, og det er der nogle, der har fundet ud af bruge til noget. Men sagen er jo, at rigtig mange virksomheder ikke har nogen som helst intentioner om hverken at bryde loven eller udnytte uforvarende kunder og borgeres data.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

Man vil gerne være ”etisk korrekt”, men det kan godt være lidt en udfordring oven i den almindelige drift og måske også et par ildebrande, der skal slukkes. For hvad menes der helt konkret med ”dataetik”, hvor skal der startes, og hvad skal der gøres, helt konkret?

Anbefalingerne er derfor forhåbentlig også en hjælp til at få sat nogle ord på, og til at vi får udviklet værktøjer, virksomhederne kan bruge.

Der bør være et klart dataetisk kvalitetsstempel på danske it-produkter. Vi har et godt ry, der med fordel kan bygges videre på.

Thomas Damkjær Petersen
Formand for Ingeniørforeningen IDA

En god værktøjskasse skal indeholde redskaber til at kunne udbrede kendskabet til dataetik hos virksomhedernes ledelse og medarbejdere, men også til at få sat gang i nogle konkrete initiativer og ændringer i virksomheden.

Alle skal tænke dataetik
Som vi kender det fra miljø- og CSR-indsatserne, så skal både ledelse og fagpersoner i virksomheden tænke med. Dataetik kan ikke placeres hos it-afdelingen alene.

Derfor foreslår vi også, at Danmark, som det første land i verden, gør dataetik til en del af virksomhedens ledelsesberetning – ligesom CSR.

Det bidrager på to måder. For det første bliver alle virksomheder nødt til at tage stilling til, om det er noget, man vil gøre noget ved. For det andet vil andre virksomheder og kunder kunne se, hvor der er virksomheder, som arbejder seriøst med dataetik, så det bliver en del af grundlaget, når man skal vurdere nye leverandører eller samarbejdspartnere.

Samme tilgang vil også gøre det nemmere for virksomhederne at formidle klart til forbrugerne, at man har en seriøs tilgang til data.

Som forbrugere tager vi os ikke meget længere tid til at vurdere dataetikken i et produkt i en app-store, end vi bruger på at læse varedeklarationer ved køledisken. Det skal helst gå hurtigt, og derfor virker mærkningsordninger godt. Har mælkekartonen et økologimærke, så behøver vi sjældent at nærstudere mælkebøndernes produktionsmetoder.

Med en hurtig guide i app-storen ved vi, at ungerne kan spille løs på telefonen, uden at alle vores private kontakter ender hos en amerikansk databroker, eller nogen lytter med for at sikre os mere personificerede reklamer.

Dataetisk vidensløft 
Alle disse konkrete tiltag skal understøttes af en generel dansk indsats. Vi anbefaler et nationalt dataetisk vidensløft for både befolkning og erhvervsliv. Vi anbefaler, at Danmark viser sig tydeligt som frontløber for dataetik internationalt, og vi anbefaler, at vi stimulerer dataetisk innovation og entreprenørskab ved øremærkede bevillinger og idékonkurrencer.

Dette skal alt sammen være med til at styrke dataetik som et konkurrenceparameter for danske virksomheder. Der er en kæmpe tillid til kvalitet og sikkerhed på for eksempel danske fødevarer.

Der bør også være et klart dataetisk kvalitetsstempel på danske it-produkter. Vi har et godt ry, der med fordel kan bygges videre på.

Det offentlige skal med
Som medlemmer af Ekspertgruppen om dataetik har vi fået indprentet, at det i denne sammenhæng er virksomhederne, der er i fokus.

Det har været godt, men jeg ser meget gerne, at vi fortsætter det gode arbejde på den offentlige banehalvdel.

Vi har, til en begyndelse, foreslået, at det offentlige stiller krav til dataetik i indkøb og udvikling af løsninger. Men der kan uden tvivl med fordel udvikles etiske anbefalinger også til den offentlige sektor.

Det kunne være et godt næste skridt – og vi bidrager gerne.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Thomas Damkjær Petersen

Bestyrelsesformand, Engineer The Future, formand, Sirikommissionen 4.0
civilingeniør (DTU 1981)

0:000:00