Nyt europæisk samarbejde skal bekæmpe digital misinformation
DESINFORMATION: Med et tværfagligt samarbejde spredt over hele Europa vil et nyt initiativ være med til at skærpe europæernes øjne til at spotte og undgå falske nyheder.
Chris Lehmann
RedaktørMed finansiering på over 15 millioner kroner i ryggen har et nystartet initiativ til bekæmpelse af digital misinformation netop set dagens lys i denne uge.
European Digital Media Observatory (EDMO) hedder det, og pengene kommer hovedsageligt fra EU. Initiativet består af en sammenslutning af europæiske universiteter og faktatjek-organisationer, herunder blandt andet Aarhus Universitet.
Initiativet skal både faktatjekke misinformation, forske i misinformationskampagner, højne europæernes egne modstandværn mod misinformation og understøtte politikudviklingen på området i Europa.
"EDMO udfylder et hul ved at give en multidisciplinær metode til at tackle desinformation ved at bringe forskellige interessenter sammen," siger professor Miguel Poiares Maduro fra European University Institute, som er leder af konsortiet, i en mail.
EDMO udfylder et hul ved at give en multidiscipliær metode til at tackle desinformation ved at bringe forskellige interessenter sammen.
Miguel Poiares Maduro
Professor, European University Institute
Tværeuropæisk projekt
Det tæller ud over Aarhus Universitet også det græske Athens Technology Center og den italienske faktatjekorganisation Pagella Politica.
Målet er at bringe akademikere, journalister og politikere ind i et tættere samarbejde for at modvirke den målrettede desinformation.
"EDMO vil også være i kontakt med platforme som Facebook og Twitter om at give adgang til data til forskning og for at støtte nationale myndigheder. Vi vil være referencepunktet for troværdig og uafhængig information om, hvordan man tackler desinformation," siger Miguel Maduro.
En af EDMO's arbejdsopgaver bliver blandt andet at oprette søgbare databaser over allerede gennemførte faktatjek af desinformation, oplyser Miguel Maduro. Konsortiet skal også oprette et bibliotek over videnskabelig litteratur, der dokumenterer og undersøger misinformation og desinformation.
Hver tredje har set misinformation
Under coronaviruspandemien har der været adskillige optællinger over udbredelsen af misinformation af forskellige typer. Forskere har anslået, at helt op mod en tredjedel af befolkningen i visse lande er blevet udsat for misinformation eller falske nyheder i forbindelse med coronakrisen.
Aktuelt findes misinformation inden for mange genrer. Nogle fremmer forskellige alternative helbredstendenser, og andre indgår i en strategisk kamp mellem nationalstater om at få den rette plads i historieskrivningen.
Misinformation er en større problemstilling, der ikke kun knytter sig til virusbekæmpelse – det er også noget, EU har investeret en del penge i at bekæmpe, blandt andet gennem det såkaldte EastStratcom-taskforce, som aktivt forsøger at bekæmpe falske historier, der bliver spredt strategisk fra blandt andet Rusland. Taskforcen er blandt andet en del af EU's udenrigstjeneste.
På spørgsmålet om, hvordan EDMO vil gøre en forskel i et område, der allerede er meget fokus på, svarer professor Miguel Maduro:
"Desinformation er et globalt problem, som ses i mange forskellige former i vores samfund. Det er en dagsorden, der udvikler sig hurtigt, da der hele tiden kommer nye teknikker og metoder til."
"EDMO vil bidrage ved at give en bedre forståelse af fænomenet. Vi giver værdi ved at få aktører med forskellige baggrunde til at arbejde sammen og give et tværfagligt modsvar," skriver han.