"Afskrækkelse er nøglen, hvis vi ønsker at holde situationen under kontrol"

SIKKERHED: Polen ønsker at være et troværdigt Nato-medlem, der leverer det, USA ønsker. Til gengæld bør Nato's tilstedeværelse i Polen og Baltikum være endnu større, lyder det fra landets ambassadør til Danmark i anledning af 20-året for Polens optagelse i Nato. 

12. marts var en helt særlig dag i Danmarks store naboland mod sydøst, Polen. Her var det nemlig præcis 20 år siden, at Polen sammen med Ungarn og Tjekkiet blev indlemmet i Nato-familien. Ti år efter Berlinmurens fald og Den Kolde Krigs afslutning. En indlemmelse med kolossal betydning for det tidligere kommunistland.

”Medlemskab af Nato var for Polen det første skridt tilbage til Vesten. At blive medlem af Nato var lig med igen at blive en allieret for Vesten og en del af det vestlige samfund,” forklarer Polens ambassadør til Danmark, Henryka Moscicka-Dendys, da vi netop den 12. marts møder hende i hendes store hjørnekontor i den polske ambassades imponerende palæbygning i Hellerup direkte ud til Øresund.

Inden vi sætter os til rette ved mødebordet, har hun netop sagt farvel til de sidste gæster, der har deltaget i markeringen af 20-året for Polen, Ungarn og Tjekkiets optagelse i Nato.

Login