Skårene blev ikke klinket i Nato-familien

STATUS: Juli måneds Nato-topmøde forbedrede ikke situationen i Nato-familien, hvor Trump stadig sår tvivl om den transatlantiske forbindelse, og Danmark fortsat er ude i en vanskelig balancegang.

Tysklands kansler Angela Merkel (t.v.), Belgiens premierminister Charles Michel, Nato's generalsekretær Jens Stoltenberg og USA's præsident Donald Trump (t.h.) ved Nato-topmødet i juli. I baggrunden yderst til venstre Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen. 
Tysklands kansler Angela Merkel (t.v.), Belgiens premierminister Charles Michel, Nato's generalsekretær Jens Stoltenberg og USA's præsident Donald Trump (t.h.) ved Nato-topmødet i juli. I baggrunden yderst til venstre Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen. Foto: AP Photo/Markus Schreiber
Andreas Krog

Efter minitopmødet i 2017, som slog alvorlige skår i forholdet mellem USA og de europæiske Nato-lande, så var der brug for at få klinket skårene i forsvarsalliancen ved dette års Nato-topmøde 11. og 12. juli i Bruxelles.

Men blev skårene så klinket? Langtfra, mener dekan ved Forsvarsakademiet, Ole Kværnø. For når det gik galt i 2017, så skyldtes det næsten udelukkende, at USA's på det tidspunkt forholdsvis nyvalgte præsident, Donald Trump, ikke satte en tyk streg under, at USA forpligter sig til Natos artikel 5. Det er den såkaldte musketéred, som betyder, at et angreb på ét Nato-land betragtes som et angreb på hele alliancen. Og her er det helt afgørende, at især de små baltiske Nato-lande med grænser op mod Rusland kan stole på, at USA har deres ryg og kommer til undsætning. Men bekræftelsen af USA's opbakning til artikel 5 blev pillet ud af Trumps tale ved minitopmødet.

Trump var knap så direkte i sine udmeldinger ved dette års Nato-topmøde i juli og var mere imødekommende overfor den transatlantiske forbindelse, hvor USA er parat til at hjælpe de europæiske allierede, hvis de kommer under angreb. Men det var mest skåltale-snak, mener Ole Kværnø.

Altinget logoForsvar
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forsvar kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00