Hjort efterlyser nuanceret debat om Nato-byrdedeling

BYRDER: De enkelte landes bidrag til Nato-fællesskabet bør ikke kun handle om økonomi, mener forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen, der i dag mødes med sine forsvarsministerkolleger fra de andre Nato-lande.

Danmark slap for offentlig ydmygelse og spanking af USA's præsident, Donald Trump, da Nato-landenes regeringschefer i juli måned i år var samlet til topmøde i Bruxelles. Trumps fokus på, at alle Nato-lande skal bruge to procent af deres bruttonationalprodukt på forsvaret og Danmarks manglende efterlevelse af dette, kunne ellers godt have resulteret i en røffel til Danmark.

At Danmark klarede frisag på topmødet er ikke ensbetydende med, at regeringen nu læner sig tilbage og tørrer sveden af panden. Når Nato-landenes forsvarsministre torsdag mødes i Bruxelles vil forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) således fortsætte med at argumentere for, at forsvarsudgifterne ikke er det eneste, man skal fokusere på i diskussionen om byrdedeling mellem landene.

Lever op til forpligtelser
Der er brug for en mere nuanceret debat, der også handler om, hvilke militære kapaciteter landene anskaffer, hvordan de bruger dem, hvor effektive landenes forsvar er, og hvor meget landene hver især bidrager med og deltager i af fælles Nato-opgaver og -missioner.

Login