Danmark skal sikre sig mod at blive udskammet af Trump

FORBEREDELSE: Danmark og flere andre lande vil på de kommende dages møde mellem Nato's forsvarsministre gå langt for at minimere risikoen for at blive udskammet af Trump på Nato-topmødet i juli.

Nato's generalsekretær, Jens Stoltenberg (t.v.), mødtes i maj med USA's præsident, Donald Trump (i midten), og USA's vicepræsident, Mike Pence (t.h.).
Nato's generalsekretær, Jens Stoltenberg (t.v.), mødtes i maj med USA's præsident, Donald Trump (i midten), og USA's vicepræsident, Mike Pence (t.h.).Foto: AP Photo/Carolyn Kaster
Andreas Krog

Der er bekymringer om hvad det er for en Trump, der kommer til Nato-topmødet.

Lars Cramer-Larsen
Major, Forsvarsakademiet

Når Danmarks forsvarsminister, Claus Hjort Frederiksen (V), i eftermiddag mødes med sine kolleger i de 28 andre Nato-lande i Bruxelles, så har han håndtasken proppet med gode argumenter for, hvorfor det er i orden, at Danmark ikke har en plan om i 2024 at bruge to procent af sit bruttonationalprodukt på forsvaret, sådan som Nato-landene for fire år siden aftalte, at alle skulle arbejde hen imod. I det forsvarsforlig for 2018 – 2023, som Claus Hjort Frederiksen landede i januar i år, lægger man nemlig kun op til at nå 1,3 procent i 2023.

Claus Hjort Frederiksen skal med argumenterne forsøge at minimere risikoen for, at Danmark bliver hængt ud af USA's præsident, Donald Trump, når Nato-landenes stats- og regeringschefer i midten af juli mødes til topmøde. Det halvanden dage lange forsvarsministermøde er nemlig det sidste forberedelsesmøde inden topmødet.

Trump udtrykte ved sit første Nato-topmøde sidste år stor utilfredshed med, at langt hovedparten af de europæiske Nato-lande ikke bruger to procent af deres bruttonationalprodukt på forsvar. Det har fået 17 lande til at lægge en plan for, hvordan de når to procent i 2024. De resterende 12 lande, inklusiv Danmark, har også lagt planer. Det er dog planer, hvor det forventede mål i 2024 er mindre end to procent. Og det er blevet bemærket i Washington og særligt i Det Hvide Hus.

Altinget logoForsvar
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forsvar kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00