Danmark skal sikre sig mod at blive udskammet af Trump

FORBEREDELSE: Danmark og flere andre lande vil på de kommende dages møde mellem Nato's forsvarsministre gå langt for at minimere risikoen for at blive udskammet af Trump på Nato-topmødet i juli.

Når Danmarks forsvarsminister, Claus Hjort Frederiksen (V), i eftermiddag mødes med sine kolleger i de 28 andre Nato-lande i Bruxelles, så har han håndtasken proppet med gode argumenter for, hvorfor det er i orden, at Danmark ikke har en plan om i 2024 at bruge to procent af sit bruttonationalprodukt på forsvaret, sådan som Nato-landene for fire år siden aftalte, at alle skulle arbejde hen imod. I det forsvarsforlig for 2018 – 2023, som Claus Hjort Frederiksen landede i januar i år, lægger man nemlig kun op til at nå 1,3 procent i 2023.

Claus Hjort Frederiksen skal med argumenterne forsøge at minimere risikoen for, at Danmark bliver hængt ud af USA's præsident, Donald Trump, når Nato-landenes stats- og regeringschefer i midten af juli mødes til topmøde. Det halvanden dage lange forsvarsministermøde er nemlig det sidste forberedelsesmøde inden topmødet.

Trump udtrykte ved sit første Nato-topmøde sidste år stor utilfredshed med, at langt hovedparten af de europæiske Nato-lande ikke bruger to procent af deres bruttonationalprodukt på forsvar. Det har fået 17 lande til at lægge en plan for, hvordan de når to procent i 2024. De resterende 12 lande, inklusiv Danmark, har også lagt planer. Det er dog planer, hvor det forventede mål i 2024 er mindre end to procent. Og det er blevet bemærket i Washington og særligt i Det Hvide Hus.

Login

  • Anmeld

    Henrik

    Claus Hjort Frederiksen har et trumf kort...

    Hvis Trump bliver helt umulig at være sammen med har Claus Hjort Frederiksen en sidste mulighed der kan stoppe Trump:
    USA har frit og kvit fået stillet et område i nordøst Grønland til rådighed (Thule basen). Hvis Trump ikke kan acceptere vores forsvarspolitik kommer USA til at betale for deres tilstedeværelse i Grønland, og det bliver dyrt...