Nyt baltisk Nato-hovedkvarter kan komme under dansk ledelse

TILBUD: Danmark overvejer at stille sig i spidsen for et nyt Nato-divisionshovedkvarter i Baltikum. Det kan være med til at mindske USA's utilfredshed med størrelsen af det fremtidige danske forsvarsbudget.

En dansk kampgruppe er i øjeblikket udsendt til Estland som led i Nato's&nbsp;Enhanced Forward Presence-mission.<br>
En dansk kampgruppe er i øjeblikket udsendt til Estland som led i Nato's Enhanced Forward Presence-mission.
Foto: Mads Claus Rasmussen/Scanpix
Andreas Krog

I de senere år har adskillige Nato-lande sendt tropper på øvelse i de baltiske lande, og i øjeblikket deltager blandt andet danske soldater i Enhanced Forward Presence-missionen, der handler om overfor Rusland at vise Nato's tilstedeværelse i Estland, Letland og Litauen.

Der er ikke umiddelbart udsigt til, at Nato kommer til at være mindre tilstede i Baltikum i de kommende år, og derfor arbejdes der på at etablere et egentligt Nato-divisionshovedkvarter, der kan være bindeled mellem bataljonerne og brigaderne i de tre baltiske lande og Nato's korpshovedkvarter i Stettin i Polen. Et arbejde, som Danmark er involveret i. Det fremgår af et notat om sine oplevelser ved Nato's forsvarsministermøde for to uger siden, som forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) har sendt til Folketingets forsvarsudvalg.

”I marginen af mødet havde jeg en drøftelse med den estiske, lettiske og litauiske forsvarsminister om etablering af et multinationalt divisionshovedkvarter i Letland,” skriver forsvarsministeren til udvalget.

Altinget logoForsvar
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forsvar kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00