Sverige og Finland ind i Natos indercirkel

INDERKREDS: Når Nato-landenes forsvarsministre mødes torsdag og fredag, deltager Sverige og Finland som de to første ikke-medlemslande nogensinde ved de formelle drøftelser.

Forsvarsministrene fra Sverige og Finland, som begge ikke er medlemmer af Nato, har gennem adskillige år spist med, når forsvarsministerkollegerne fra de 29 Nato-lande har haft uformelle middage i forbindelse med deres regelmæssige møder. Men ved de egentlige formelle drøftelser i kredsen af Nato-forsvarsministre har svenskerne og finnerne pænt måtte gå uden for døren.

Lige indtil nu. For når Nato-forsvarsministrene torsdag eftermiddag mødes i Bruxelles og påbegynder et tætpakket, halvanden dag langt forsvarsministermøde, som skal lægge de sidste ting til rette forud for det store topmøde for Nato-landenes stats- og regeringschefer i juli, så vil den svenske forsvarsminister, Peter Hultqvist, og den finske forsvarsminister, Jussi Niinistö, sidde med rundt om det store mødebord i det nye Nato-hovedkvarter. Det er første gang nogensinde, at to lande, der ikke er medlemmer af forsvarsalliancen, vil være med til de formelle drøftelser.

"Det er et klart og vigtigt signal om den ændrede sikkerhedssituation i Europa," understreger Danmarks ambassadør til Nato, Michael Zilmer-Johns.

Login