Debat

Veteranforening: Vi kan lære meget af amerikanerne

Selvom vi ikke nødvendigvis skal kopiere amerikanernes system, kan vi lære meget af deres dybtgående respekt og taknemmelighed for deres soldater, skriver Jimmi Schoubo Povlsen.

<span>En simpel gestus som rabatter eller særlige ydelser for veteraner vil være en lille, men meningsfuld måde at sige "tak" på, skriver Jimmi Schoubo Povlsen.<br></span>
En simpel gestus som rabatter eller særlige ydelser for veteraner vil være en lille, men meningsfuld måde at sige "tak" på, skriver Jimmi Schoubo Povlsen.
Foto: Evelyn Hockstein/Reuters/Ritzau Scanpix
Jimmi Schoubo Povlsen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

I Danmark har vi 5. september flagdag, en dag hvor vi hylder vores veteraner og udsendte, der med stolthed har repræsenteret vores land i verdens brændpunkter.

Mens det er en skøn gestus, så synes anerkendelsen stadig at være på et relativt begrænset niveau. Virksomheder tilbyder nu rabatter til veteraner som en form for tak, men dette er blot en lille indsats i forhold til den dybtfølte anerkendelse, vi skylder dem.

I USA ser vi et ganske andet billede. Her bliver veteraner tilbudt en bred vifte af fordele, såsom særligt gunstige boliglån og militære pensioner, som kan sammenlignes med den nu uddøde tjenestemandspension.

Det er først i de senere år, at der er kommet øget fokus på disse usynlige ar

Jimmi Schoubo Povlsen, formand, Veterankortet

Selvom vi ikke nødvendigvis skal kopiere det amerikanske system, kan vi dog lære noget af deres dybtgående respekt og taknemmelighed overfor deres soldater.

I årtier udsendte Danmark sine mænd og kvinder til verdens brændpunkter uden at give den nødvendige opmærksomhed på, at hjemkomsten ikke blot kunne indebære fysiske sår, men også psykiske.

Det er først i de senere år, at der er kommet øget fokus på disse usynlige ar, som vores veteraner må bære på.

Det er her, vi har brug for en dybere forståelse og en ægte vilje til at støtte og anerkende vores veteraner. De har ofret deres tid, deres komfort og undertiden deres helbred for at tjene vores nation. Deres opgave er ikke mindre vigtig end den, som vi ser, de amerikanske soldater udfører.

Læs også

For at tage et eksempel fra hverdagen: Hvorfor skulle ikke også statens virksomheder som DSB og SAS deltage i denne anerkendelse? En simpel gestus som rabatter eller særlige ydelser for veteraner fra disse institutioner ville være en lille, men meningsfuld måde at sige "tak" på.

Lad os sammen arbejde på at ændre vores kultur og samfundsnormer, så vi kan skabe et Danmark, der fuldt ud værdsætter og støtter vores veteraner. De har brug for vores opbakning, og det er vores ansvar som samfund at sikre, at de får den anerkendelse og støtte, de fortjener.

Temadebat

Udviser vi tilstrækkelig respekt for vores soldater?

Selvom vi markerer vores udsendte hvert år 5. september ved flagdag, fylder patriotisme ikke meget i den danske offentlighed.

Så har vi den nødvendige respekt for vores soldater? Er offentligheden tilstrækkeligt engageret i Forsvaret? Og er der særlige udfordringer forbundet med at udvise respekt for vores veteraner?

Det søger Altinget Forsvar svar på i en ny temadebat, hvor en række aktører vil komme med deres perspektiv på emnet.

Du kan se det samlede debatpanel her.

Om temadebatter:
Har du lyst til at bidrage til debatten, er du velkommen til at sende dit indlæg til [email protected].

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jimmi Schoubo Povlsen

Formand, Veterankortet.dk

0:000:00