Ny debat: Hvad skal vi med landfill mining?

DEBAT: Landfill mining - minedrift på lossepladserne - bygger på idéen om, at vores lossepladser gemmer på værdifulde ressourcer for den cirkulære økonomi. Men en række barrierer betyder, at landfill mining har svært ved at fungere i praksis, som det ser ud lige nu. I en ny temadebat sætter Altinget fokus på emnet.

Er vores lossepladser værdifulde ressourcer til at styrke den cirkulære økonomi?

Det troede man i hvert fald, indtil et MUDP-projekt ved Skanderborg for nylig afslørede, at der langt fra gemmer sig de mængder guld, sølv og andre metaller på lossepladserne, som man havde drømt om.

Rapporten viser, at man for nuværende kun er i stand til at udvinde en meget begrænset del af ressourcerne i affaldet. Og derfor kan landfill mining ganske enkelt ikke løbe rundt, som det ser ud nu.

Der kan dog alligevel være grunde til at rode rundt i fortidens skrald - for eksempel værdi af deponeringskapacitet eller arealværdi i forhold til byudvikling.

I en ny temadebat sætter Altinget fokus på minedrift på lossepladserne og spørger et panel af aktører:

  • Hvilke muligheder og begrænsninger er der ved landfill mining?
  • Er drømmen om minedrift på de danske lossepladser en utopi?
  • Hvordan kan man fra politisk hold bidrage til at udvikle teknologien?

Mød panelet her (opdateres løbende):

Erling BonnesenErling Bonnesen (V)
Miljøordfører. Forhenværende borgmester i Broby Kommune fra 1994 til 2006. Erling Bonnesen har været medlem af Folketinget siden 2004. Han er oprindeligt uddannet revisor. 

 

René Møller RosendalRené Møller Rosendal
Partner i rådgivningsvirksomheden Danish Waste Solutions ApS. Uddannet MSc. i geografi og Tek-Sam. René Møller Rosendal er udpeget af DAKOFA som national repræsentant i Working Group on Landfill under ISWA og desuden styregruppemedlem af netværket EURELCO, der arbejder for landfill mining. 

 

Line MarkertLine Markert
Partner og advokat med speciale i energi- og forsyningsret ved Horten. Line Markert er uddannet cand.jur.

 

Jørgen Mølgaard ChristensenJørgen Mølgaard Christensen
Direktør i Biorem, der udfører rensning af forurenet jord og grundvand. Jørgen Mølgaard Christensen har en kandidatgrad i kemi og fysik. 

 

Jacob Hartvig SimonsenJacob Hartvig Simonsen
Direktør for Dansk Affaldsforening. Jacob Hartvig Simonsen er uddannet cand.merc.jur. 

 

Lars Baltzer OvergaardLars Baltzer Overgaard
Projektchef hos DGE - Miljø- og Ingeniørfirma. Lars Baltzer Overgaard er uddannet kemiingenør. 

 

Per KalvigPer Kalvig
Centerleder for Videncenter for Mineralske Råstoffer og Materialer (MiMa) ved GEUS. 

Forrige artikel Efter hård kritik: Esben Lunde ændrer klageregler i kystsager Efter hård kritik: Esben Lunde ændrer klageregler i kystsager Næste artikel Lilleholt: Lovændring er kun første skridt på forsyningssektorens lange rejse Lilleholt: Lovændring er kun første skridt på forsyningssektorens lange rejse
Erhvervslivet: Giv os en fokuseret, grøn forskningsstrategi

Erhvervslivet: Giv os en fokuseret, grøn forskningsstrategi

SATS: Der skal flere penge til forskning og udvikling af nøgleteknologier i den grønne omstilling, men pengene skal gives med et større blik for, hvad samfundets gevinster er. Det er de store mål med DI og Dansk Energis forslag til en grøn forskningsstrategi. Ifølge Klimarådets formand er tankerne rigtige.