Debat

Dansk Industri: Innovationskraften skal sættes fri i den offentlige sektor

DEBAT: Coronakrisen har understreget behovet for at gentænke vores velfærdsydelser. Private virksomheder er klar til at spille en nøglerolle, skriver Jakob Scharff.

"Lad os håbe, at den nuværende sundhedskrise har givet os den kickstarter, der er nødvendig, hvis vi skal håndtere de nuværende og de langsigtede udfordringer," skriver DI's branchedirektør for velfærdspolitik.
"Lad os håbe, at den nuværende sundhedskrise har givet os den kickstarter, der er nødvendig, hvis vi skal håndtere de nuværende og de langsigtede udfordringer," skriver DI's branchedirektør for velfærdspolitik.Foto: Mathias Løvgreen Bojesen/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Altingets egen beskrivelse af denne debat indrammer de udfordringer, vi står med.

Tænk blot på ældresektoren, som i 2028 kommer til at mangle over 40.000 ansatte. Det er en massiv udfordring for både politikere, lokale såvel som nationale, og vores samfund som helhed. Fremtidens velfærd er en stor udfordring.

Vi kan som samfund bevæge os i to retninger. Enten kan vi sænke kvaliteten og niveauet af de visiterede ydelser. Som talsperson for den største interesseorganisation for danske virksomheder, kan jeg afskrive den mulighed.

Vi er i den private sektor afhængige af et velfungerende velfærdssamfund, der kan tage hånd om vores forældre, børn og os selv, når der er brug for det. Og samtidig kan velfærdssamfundet bidrage med kvalificeret arbejdskraft i form af højtuddannede medarbejdere.

FAKTA

Temadebat: Hvordan sikrer vi fremtidens arbejdskraft i den offentlige sektor?

Der mangler arbejdskraft i den kommunale velfærd. Problemet er især markant, når det kommer til ældre- og plejesektoren, hvor andelen af ældre borgere kommer til at stige i årene fremover. Men rekrutteringsproblemet gør sig også gældende på børneområdet og i sundhedssektoren i regionerne.

Der er bred enighed om, at problemerne med rekruttering ikke udelukkende kan løses med flere penge. For hvad nytter det med mere luft i budgetterne, hvis kommunerne ikke kan tiltrække den nødvendige arbejdskraft?

Udfordringen med mangel på varme hænder var et vigtigt tema ved sidste års finanslovsforhandlinger, der blandt andet medførte, at flere ufaglærte ansatte nu kan få en social- og sundhedsuddannelse.

Finanslovens initiativer for at understøtte rekruttering til ældreområdet lægger sig oven i den såkaldte trepartsaftale, som FH, regeringen, KL og Danske Regioner indgik i november.

Nu er planen, at næste skridt skal tages i de nuværende forhandlinger om overenskomsterne for ansatte i den offentlige sektor.

Altinget benytter anledningen og spørger et hold af debattører: Har vi overhovedet et problem? Hvordan sikrer vi en høj kvalitet i fremtidens velfærd? Hvordan sørger vi for at sikre nok arbejdskraft i den kommunale velfærd? Hvem har ansvaret? Og hvilken rolle skal ny teknologi og private virksomheder spille?

Panelet består af:

Birgitte Vind (S), kommunal- og ældreordfører

Anni Matthiesen (V), kommunalordfører

Jette Gottlieb (EL), kommunal- og arbejdsmarkedsordfører

Holger Schou Rasmussen (S), borgmester Lolland Kommune

Sisse Marie Welling (SF), sundheds- og omsorgsborgmester Københavns Kommune

Jakob Scharff, Chef for Offentligt-Privat Samarbejde i Dansk Industri

Mona Striib, forbundsformand i FOA

Karsten Bo Larsen, forskningschef i Cepos

Alexander Grandt Petersen, vicedirektør i Cevea

Laust Høgedahl, lektor ved Center for Arbejdsmarkedsforskning på Aalborg Universitet

Flemming Ibsen, professor emeritus ved Center for Arbejdsmarkedsforskning på Aalborg Universitet

Elisa Rimpler, formand for BUPL

I Altingets temadebatter deltager en række aktører, som skriver debatindlæg om aktuelle emner.

Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes holdning, og indlæg i Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Massivt behov for brugervenlige løsninger
En anden mulighed er at nytænke vores velfærdsydelser – og leveringen af dem. Med tanke på den nuværende sundhedskrise er det for mig åbenlyst, at vi her har mulighed for at forbedre os.

Cornakrisen har sat en tyk streg under den allerede eksisterende udvikling. Eksempelvis vil behovet for behandling og pleje i hjemmet accelerere.

Der er et massivt behov for sikre brugervenlige løsninger, der samtidig ikke går på kompromis med kvaliteten

Jakob Scharff
Branchedirektør i Dansk Industri

Der er et massivt behov for sikre brugervenlige løsninger, der samtidig ikke går på kompromis med kvaliteten – men forbedrer den. Det står klart for både kommuner, borgere og politikere. Men der er langt fra anerkendelse til handling.

Læs også

Mere borgernær tid
Knap 90 procent af kommunerne svarede i 2018, at det er vigtigt at opnå succes med velfærdsteknologi for at fastholde det nuværende velfærdsniveau. Kun sølle 2,6 procent af kommunerne mente, at de i høj grad har indfriet potentialet i brugen af velfærdsteknologi.

Det må og skal forbedres, for det kan bidrage til at afhjælpe rekrutteringsproblemerne, sikre den høje kvalitet og øge den borgernære tid for landets SOSU’er og andre velfærdspersonalegrupper.

Vi har tidligere set, hvordan loftslifte har forbedret arbejdsmiljøet, forebygget skader og nedslidning og tilmed betydet, at én medarbejder kan løse en opgave, der tidligere skulle to til.

Opgaver, som fagmedarbejdere tidligere har udført, kan i dag udføres af teknologiske løsninger eller af andre faggrupper. Eksempelvis plejehjemsbeboernes vasketøj, der kan håndteres af professionelle vaskerier.

Der findes en række andre eksempler, og tør vi åbne den offentlige sektor lidt op, kan vi få flere i fremtiden.

Corona som kickstarter
Men udviklingen sker ikke af sig selv. Det kræver, at der kaldes til national samling på tværs af sektorer. Den offentlige og private sektor kan med hver sine kompetencer bidrage positivt til at udvikle vores velfærdssamfund.

Innovationskraften, der er det DNA, som private virksomheder har som sin grundstamme, skal slippes fri i den offentlige sektor.

Ansvaret for at skabe dette samarbejde kan ikke placeres et sted. Private virksomheder kan og vil spille en rolle, men der skal være opbakning til et styrket samarbejde fra det offentliges side.

Det er både i form af anerkendelse af, at dette er den ansvarlige vej for vores velfærdssamfund at bevæge sig. Men det er også i form af at give plads og mulighed for nytænkning.

Lad os håbe, at den nuværende sundhedskrise har givet os den kickstarter, der er nødvendig, hvis vi skal håndtere de nuværende og de langsigtede udfordringer.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jakob Scharff

Branchedirektør, DI Service og Offentlig-Privat Samspil
cand.scient.adm. (RUC 2000)

0:000:00