Frank Jensen måtte have to afstemninger for at sikre opbakning

KRISEMØDE: Socialdemokraterne i København er enige om at indføre nultolerance for fremtidige krænkelser, men de er langt fra enige om, hvor tungt fortidens synder skal veje.

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Jakob Nielsen

Der måtte hele to afstemninger til, før Frank Jensen søndag aften kunne konstatere, at der fortsat er tillid til ham som socialdemokratisk spidskandidat i København.

Det bekræfter formanden for Socialdemokratiet i København, Jan Salling.

Han kalder mødet "det hårdeste møde i Socialdemokratiet i Københavns nyere historie". 

En del af deltagerne ønskede hemmelig afstemning om, hvorvidt de havde tillid til overborgmesteren. Mødeleder Jan Salling ville gennemføre afstemningen ved håndsoprækning, og derfor måtte der først stemmes om, hvorvidt selve tillidsafstemningen skulle være hemmelig.

”Nogle ønskede skriftlig afstemning, men en afstemning viste, at et flertal ønskede håndsoprækning”, siger Jan Salling.

Ved den efterfølgende håndsoprækning var der et klart flertal, der udtrykte opbakning til Frank Jensen, men deltagerne på mødet aftalte at undlade at offentliggøre de nøjagtige stemmetal.

Jan Salling betoner, at mødet ikke som udgangspunkt handlede om for eller imod Frank Jensen.

”Vi havde til at begynde med en snak om, at det her var et møde, hvor vi skulle have alt på bordet. Der blev sagt rigtig mange ting. Derfor var ånden også, at vi skulle kunne se hinanden i øjnene og stå ved vores holdninger. Og at man er en lige god socialdemokrat, hvis man ikke har tillid til overborgmesteren”, siger Jan Salling.

”Alle havde fokus på det, det handlede om, nemlig behovet for en ny kultur. Det, der er sket, må aldrig gentage sig. Vi ønsker alle nu at komme til bunds i anklagerne og frem for alt at komme videre med vores politiske virke”, siger formanden for S i København.

Ny kurs med nultolerance

Han har selv fået en rolle i sagen, fordi partifællen Maria Gudme ifølge sig selv både i 2012 og i september 2020 har fortalt ham om den krænkelse, hun har været ude for. Det var angiveligt i frustration over, at der ikke skete nok, at hun i weekenden valgte at fortælle om sagen offentligt.

Ved mødet søndag aften fik hun en undskyldning.

”Jeg udtrykte fuld opbakning til Maria Gudme og sagde undskyld på partiets vegne. Men vi skal også gerne videre. Vi skal udvikle en samværspolitik, som selvfølgelig skal handle om at undgå mobning, sexisme og krænkelser”, siger Jan Salling.  

Derfor skal alle fremtidige sager behandles af den nye advokatordning, Socialdemokratiet har etableret.

Den indebærer, at både den anklagede og den forudrettede kan give deres version af sagen, og at de kompetente organer i partiet i København derefter får en professionel udredning og sagsfremstilling at tage stilling ud fra. Den ordning var der ifølge Jan Salling meget stor opbakning til, og der skal nu herske ”nultolerance”, fastslår han.

Hvad betyder det?

”Det betyder, at vi er nødt til at have ny kultur i partiet. Det gælder også den måde folk taler til hinanden på”.

Den nultolerance skal dog ikke gælde sager fra fortiden.

Læs også

Nye sager kan ændre billedet

I forhold til Frank Jensen er der foreløbig opbakning til ham som spidskandidat ved næste års kommunalvalg, men det kan ændre sig, erkender Jan Salling.

”De tilstedeværende gav udtryk for, at de har taget stilling på det grundlag de kender”, siger formanden for Socialdemokratiet i København.

Samme budskab lød også søndag aften fra Frank Jensen selv. Han åbnede selv for, at det kan blive nødvendigt for ham at trække sig, hvis der kommer alvorlige sager frem, som han ikke selv har været opmærksom på.  

En af overborgmesterens kritikere er formanden for DSU i København, Cecilie Sværke Priess, som også deltog i mødet. Hun erklærede sig over for flere medier skuffet over mødeledelsen, fordi kritikerne efter hendes mening ikke fik tilstrækkelig mulighed for at komme til orde.

"Denne sag er ikke afsluttet. Mødeledelsen er under al kritik, for den har haft den klare holdning fra starten, at Frank Jensen skulle blive", sagde hun til TV2 News.

Søndag kom det frem, at Cecilie Sværke Priess også selv er en af dem, der har indberettet en sag om Frank Jensen. Men lige præcis den sag afviste Frank Jensen at betragte som en krænkelse, da der efter hans mening var tale om et banalt kindkys i fuld offentlighed ved et 1. maj-arrangement. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Frank Jensen

Fhv. justits- og forskningsminister og MF (S), fhv. S-næstformand, fhv. overborgmester
cand.oecon. (Aalborg Uni. 1986)

0:000:00