Ny debat: Evaluering af budgetloven

DEBAT: Seks år er gået, siden budgetloven blev vedtaget og indførte udgiftslofter og sanktioner mod  regioner og kommuner. I en ny debat samler Altinget: kommunal op på de erfaringer, man har gjort sig med loven, og spørger et panel af aktører og politikere: Hvordan bør loven revideres?

Det er nu fire år siden, budgetloven blev implementeret. I det kommende folketingsår skal finansminister Kristian Jensen (V) derfor fremlægge forslag til en revision af den omstridte lov. 

Loven, der blev vedtaget i 2012 af den daværende SRSF-regering i samarbejde med Venstre og Konservative, implementerer EU’s finanspagts krav til, at det årlige strukturelle offentlige underskud højst må udgøre 0,5 procent af BNP. 

Med budgetloven indførtes blandt andet udgiftslofter og sanktioner mod regioner og kommuner, som går udover de fastlagte økonomiske rammer. 

Loven er blandt andet blevet kritiseret for at give Finansministeriet for meget magt i økonomiforhandlinger, mens De Økonomiske Råd senest i foråret har konstateret, at budgetloven rent faktisk virker efter hensigten. 

Som optakt til den kommende evaluering af budgetloven har Altinget: kommunal samlet et panel bestående af centrale aktører og politiske beslutningstagere og spørger: Hvilke erfaringer bør man tage med i den kommende evaluering, og hvordan bør loven eventuelt revideres?

Mød panelet her:

Bente SorgenfreyBente Sorgenfrey
Formand for FTF, medlem af Det Økonomiske Råd og bestyrelsesmedlem i blandt andet Nationalbanken. Bente Sorgenfrey er oprindeligt uddannet pædagog.

 

Kristian WendelboeKristian Wendelboe
Direktør for KL. Kristian Wendelboe er uddannet økonom og har tidligere haft ledende stillinger i Finansministeriet samt været departementschef i Indenrigs- og Sundhedsministeriet.

 

Mona StriibMona Striib
Formand for FOA. Mona Striib er tidligere næstformand i FOA og har blandt andet arbejdet som hjemmehjælper og byggeanlægsarbejder.

 

Jens HauchJens Hauch
Niels Storm KniggeNiels Storm Knigge
Henholdsvis vicedirektør og senioranalytiker i tænketanken Kraka. Begge er uddannet i økonomi fra Københavns Universitet. 

 

Henrik ChristoffersenHenrik Christoffersen
Forskningschef i Cepos. Forsker i offentlig økonomi og laver blandt andet analyser af kommunernes effektivitet. Henrik Christoffersen har siden 1976 været ekstern lektor i offentlig udgiftspolitik på Københavns Universitet. Uddannet økonom.

 

Erik Kjærgaard AndersenErik Kjærgaard Andersen
Formand for Økonomidirektørforeningen og direktør i Holbæk Kommune. Han er uddannet cand.scient.pol. 

 

Allan Lyngsø MadsenAllan Lyngsø Madsen
Cheføkonom i LO. Allan Lyngsø Madsen er uddannet økonom.

 

 

Rikke Margrethe Friis Rikke Margrethe Friis
Direktør og cheføkonom i Danske Regioner. Rikke Margrethe Friis er uddannet cand.oecon.

 

Jacob JensenJacob Jensen (V)
Finansordfører. Uddannet cand.merc.jur.

 

 

Benny EngelbrechtBenny Engelbrecht (S)
Finansordfører og næstformand for Finansudvalget. Benny Engelbrecht er tidligere skatteminister.

 

Rune LundRune Lund (EL)
Finansordfører. Rune Lund er uddannet cand.scient.pol. og har tidligere arbejdet som økonomisk konsulent for Gladsaxe Kommune.

 

Josephine FockJosephine Fock (ALT)
Finansordfører. Josephine Fock er uddannet jurist og var inden sit valg til Folketinget sekretariatschef hos Offentlige Ansattes Organisationer (OAO).

Forrige artikel Ove Kaj Pedersen: Ove Kaj Pedersen: "Konkurrencestaten er meget solidarisk" Næste artikel Mercado og Løkke åbner velfærdsoffensiv: 1 mia. til udsatte børn Mercado og Løkke åbner velfærdsoffensiv: 1 mia. til udsatte børn