Ny temadebat: Hvordan skal skårene klinkes efter borgmesterballade om budgetsamarbejde?

Forskere, interesseorganisationer og politikere tager nu den svære debat om den faseopdelte budgetlægning, som har budt på et historisk højt konfliktniveau på tværs af de traditionelt samarbejdsvillige borgmestre og kommunaldirektører.

KL-formand Jacob Bundsgaard deltager i debatten om den såkaldte faseopdelte budgetlægning, som har budt på et historisk højt konfliktniveau.
KL-formand Jacob Bundsgaard deltager i debatten om den såkaldte faseopdelte budgetlægning, som har budt på et historisk højt konfliktniveau.Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Rasmus Straka Skjødt

KL og landets 98 kommuner skal frem mod efteråret have klinket skårene i budgetsamarbejdet, som skal sikre, at kommunerne overholder de samlede og aftalte økonomiske rammer, når de lægger budgetter for 2023.

Seneste runde i den såkaldte faseopdelte budgetlægning bød i efteråret på et historisk højt konfliktniveau på tværs af de traditionelt samarbejdsvillige borgmestre og kommunaldirektører. Til sidst lykkedes det at få hugget de hæle og klippet de tæer rundtom i de lokale valgkampsbudgetter, som skulle til.

Men er sårene helet, eller er der lagt op til en ny omgang borgmesterboksning med udligningsreformens vindere og tabere i hvert deres ringhjørne? Og hvordan håndterer kommunerne presset for at bruge nogle af de ekstra milliarder af kroner, som staten i disse år hælder ud over kommunerne i form af ekstra likviditet?

0:000:00