Se kortet: Danmark er delt i arbejderkvarterer og velhaverenklaver

Overklassen og den højere middelklasse samler sig i storbyerne og arbejderklassen bliver presset ud i provinsen, viser ny debatbog. Gå på opdagelse i Danmarks arbejderkvarterer og velhaverenklaver helt ned på sogne-niveau.

Store dele af hovedstadsområdet og Aarhus domineres i dag af de rigeste og mest veluddannede danskere, viser tal fra ny debatbog.
Store dele af hovedstadsområdet og Aarhus domineres i dag af de rigeste og mest veluddannede danskere, viser tal fra ny debatbog.Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Redaktionen

Danskerne lever mere og mere opdelt. 

Store dele af hovedstadsområdet og Aarhus domineres i dag af de rigeste og mest veluddannede danskere, mens arbejderklassen – de faglærte og ufaglærte lønmodtagere – er blevet tvunget ud i provinsen af tårnhøje boligpriser, lyder det i den nye debatbog 'Rige børn lever bedst - Et portræt af et klassesamfund'.

De to nedenstående kort, der er udarbejdet af Arbejderbevægelens Erhvervsråd til bogen, giver et overblik over, hvor henholdsvis arbejderklassen og den højere middelklasse og overklassen bor i Danmark. 

Læs interview med Lars Olsen, der er hovedforfatter til bogen, her.

Figur 1: Overklasse og højere middelklasse defineret som topledere, selvstændige og nøglemedarbejdere, der tjener mere end det tredobbelte af den typiske indkomst. Viser de 65 sogne, hvor 40-50 procent af familierne i den erhvervsaktive alder er i overklassen og den højere middelklasse og de 48 sogne, hvor de er i flertal (2019):

 

Figur 2 Arbejderklasse: Defineret som ufaglærte og faglærte lønmodtagere med almindelige jobs: Viser den fjerdedel af sogne i Danmark, hvor der var størst andel af arbejderklassen (de røde) og næststørst (de grønne):

 

Læs mere om de sociale klasser på klassesamfund.dk.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00