Debat

Socialdemokratiet: Selv blå borgmestre advarer mod kommunale nedskæringer

DEBAT: Hvert år skal kommunerne skære en halv milliard kroner af budgetterne til den nære velfærd. Det regime forhindrer skabelsen af en tryg ældrepleje og gode daginstitutioner, skriver Magnus Heunicke, velfærds- og kommunalordfører for Socialdemokratiet.

Socialdemokratiet vil modsat regeringen afsætte penge til, at vi kan følge med det stigende antal børn og ældre, skriver Magnus Heunicke.
Socialdemokratiet vil modsat regeringen afsætte penge til, at vi kan følge med det stigende antal børn og ældre, skriver Magnus Heunicke.Foto: Torkil Adsersen/Ritzau Scanpix
Sofie Hvemon
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Magnus Heunicke (S)
Velfærds- og kommunalordfører

Da Lars Løkke Rasmussen (V) blev valgt som statsminister tilbage i sommeren 2015, igangsatte han som noget af det første et omprioriteringsbidrag.

Det betød, at der årligt skulle skæres én procent af den samlede kommuneøkonomi. Konkret lød regningen til kommunerne på 2,4 milliarder kroner hvert år, så langt øjet rakte.

Der var altså ikke længere tale om ”bare” nulvækst, som ellers var et af valgkampens store temaer i 2015, og som et massivt flertal på 70 procent af danskerne vendte ryggen til på valgdagen. Løkke gik skridtet videre. Nu skulle kommunerne underlægges decideret minusvækst. 

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Flere børn og ældre
Hårdt presset blev der året efter blødt op på omprioriteringsbidraget, som nu blev erstattet af en årlig nedskrivning af de kommunale udgiftslofter. Hvad betyder det? Jo, det betyder, at hvert år skal kommunerne starte med at skære en halv milliard kroner af budgetterne til den nære velfærd. Det regime er fortsat gældende.

Det er med socialdemokratiske briller forkert. Og en række både røde og blå borgmestre advarer nu direkte regeringen mod konsekvenserne, hvis kommunerne ikke får tilført flere penge. Sagen er nemlig, at vi har brug for at styrke den nære velfærd.

Vi lover ikke guld og grønne skove. Men vi vil prioritere det, der er vigtigst, først. Og for os er det at investere i vores velfærd frem for skattelettelser.

Magnus Heunicke (S)
Velfærds- og kommunalordfører

Ikke mindst i en tid, hvor der kommer flere ældre og flere børn. I 2025 regner man med, at antallet af +80-årige stiger med 30 procent, mens der i samme periode vil være behov for pasning af 47.000 flere børn i landets vuggestuer og børnehaver. Samtidig bliver der opfundet ny medicin og bedre behandlingsformer. Det er alt sammen godt. Men det koster selvfølgelig noget. Det siger næsten sig selv.

Det er derfor helt forkert at skære i velfærden. Hvis vi skal have en tryg ældrepleje, gode daginstitutioner, velfungerende folkeskoler, tilbyde mere tid til omsorg og den bedste behandling i vores sundhedsvæsen, kræver det, at pengene følger med.

Læs også

Velfærd frem for skattelettelser
Det er derfor, at Socialdemokratiet i modsætning til regeringen vil afsætte penge til, at vi kan følge med det stigende antal børn og ældre.

Vi vil finansiere det såkaldte demografiske træk og sikre, at der er råd til ny medicin og bedre behandlingsformer.

Derudover har vi konkret peget på, at vi vil arbejde for at styrke velfærden ved at ansætte 1.000 flere sygeplejersker, oprette flere nærhospitaler, sikre mere tid til omsorg og ansætte flere pædagoger i institutioner med mange udsatte børn

Vi lover ikke guld og grønne skove. Men vi vil prioritere det, der er vigtigst, først. Og for os er det at investere i vores velfærd frem for skattelettelser.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Magnus Heunicke

Miljøminister, MF (S)
journalist (DJH 2002)

0:000:00