Carsten Bach
 svarer 
Esben Lunde Larsen

Carsten Bach (LA) spørger miljø- og fødevareministeren, om kommentar til artiklen af 10/4-18 fra Effektivt Landbrug "Miljøministeriets "målrettede vurdering": Politisk korrekt, men fagligt skrupforkert"

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 216, Spørgsmål 1
Vil ministeren kommentere artiklen af 10/4-18 fra Effektivt Landbrug "Miljøministeriets "målrettede vurdering": Politisk korrekt, men fagligt skrupforkert"?

Svar fra fredag den 20. april 2018
Det er korrekt, at økologiske arealer i 2019 er undtaget fra målrettet regulering. Undtagelsen skyldes, som det også nævnes i artiklen, at ministeriet vurderer, at den gennemsnitlige udvaskning fra denne type arealer i forvejen er lav, og at økologiske arealer allerede er på det gennemsnitlige udvaskningsniveau, der skal opnås med reguleringen i 2019.

Det er dog vigtigt at understrege, at vurderingen beror på den gennemsnitlige udvaskning fra økologiske arealer. Århus Universitet har i forbindelse med opdateringen af baseline i 2015 anvendt en gennemsnitlig kvælstofreducerende effekt af økologiske arealer på mellem 10 og 17 kg kvælstof pr. hektar i rodzonen, når der sammenlignes med den gennemsnitlige udvaskning fra ikke-økologiske arealer.

I den omtalte artikel i Effektivt Landbrug sammenlignes kun økologiske og ikke-økologiske planteavlsbedrifter. Derfor giver sammenligningen ikke et retvisende billede af, hvad den gennemsnitlige udvaskning fra økologiske og ikke-økologiske arealer er, da udvaskningen fra andre bedriftstyper varierer meget. Eksempelvis er udvaskningen fra økologiske kvægbedrifter lavere, fordi de har mange græsarealer.

Det bemærkes i øvrigt, at indsatsbehovet i 2020 stiger til ca. det dobbelte, og det gennemsnitlige udvaskningsniveau skal derfor være lavere end i 2019. Det vil i den forbindelse skulle afklares, om økologerne fortsat skal være undtaget.
0:000:00