Torsten Schack Pedersen
 svarer 
Rasmus Jarlov

Torsten Schack Pedersen (V) spørger erhvervsministeren, Rasmus Jarlov, om den manglende mulighed for at opnå tilladelse til opførelse af ridehaller er begrundet i, at der er tale om hestehold, hvorimod der ville kunne gives tilladelse til opførsel af hal af samme størrelse som en ridehal, hvis der var tale om f.eks. et hold af køer

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 51, Spørgsmål 6
Med henvisning til henvendelsen af 17. oktober 2018 fra SEGES Heste, jf. L 51 – bilag 3, bedes ministeren oplyse om den manglende mulighed for at opnå tilladelse til opførelse af ridehaller er begrundet i, at der er tale om hestehold, hvorimod der ville kunne gives tilladelse til opførsel af hal af samme størrelse som en ridehal, hvis der var tale om f.eks. et hold af køer.

Svar fra onsdag den 14. november 2018
Det fremgår af planlovens § 36, stk. 1, nr. 3, at der ikke kræves landzonetil-ladelse til byggeri, der er erhvervsmæssigt nødvendigt for driften af den på-gældende landbrugsejendom, landbrugsbedrift, bortset fra husdyranlæg, eller skovbrugsejendom eller for udøvelse af fiskerierhvervet, jf. dog stk. 2. Det fremgår bl.a. af stk. 2, at der dog kræves landzonetilladelse for så vidt angår beliggenheden og udformningen af bygninger som omhandlet i stk. 1, nr. 3, der opføres uden tilknytning til ejendommens hidtidige bebyggelsesarealer.

Planloven sondrer ikke mellem byggeri til heste eller køer men sondrer derimod mellem, om et byggeri er erhvervsmæssigt nødvendigt for driften af en landbrugsejendom eller ej. Det afgørende for, om et byggeri kræver landzonetilladelse efter planloven, er således, om byggeriet er erhvervsmæssigt nødvendigt for driften af en landbrugsejendom. Stutterier kan således uden tilladelse opføre en ridehal, hvis den er erhvervsmæssig nødvendig.

Er der ikke tale om erhvervsmæssigt nødvendigt byggeri for en landbrugsejendom, eller er der tale om byggeri til et andet erhverv, f.eks. en rideskole, forudsætter byggeriet landzonetilladelse. Det er op til kommunen at vurdere de konkrete ansøgninger i forhold til de øvrige interesser, tilladelses/godkendelsesordning, reguleres ikke af planloven, men af husdyrbrug reglerne. Miljø- og Fødevareministeriet har oplyst, at der som udgangspunkt kræves tilladelse efter husdyrbrugloven, hvis der er mere end 100 m2 produktionsareal (staldareal) på ejendommen, men at grænsen er hævet for visse dyretyper, bl.a. heste og ammekøer.
0:000:00