Stine Brix
 svarer 
Ellen Trane Nørby

Stine Brix (EL) spørger sundhedsministeren, Ellen Trane Nørby, hvornår der efter det foreslåede § 5, stk. 2 foreligger ”en særlig grov overtrædelse”, der efter den foreslåede bestemmelses ordlyd kan medføre fratagelse af retten til at markedsføre tobak i en periode

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 108, Spørgsmål 8
I forlængelse af svar på spm. 5, bedes ministeren uddybe, hvornår der efter det foreslåede § 5, stk. 2 foreligger ”en særlig grov overtrædelse”, der efter den foreslåede bestemmelses ordlyd kan medføre fratagelse af retten til at markedsføre tobak i en periode.

Samt angive konkrete tilfælde, hvor der kan blive tale om ”særlig grov overtrædelse”.

Svar fra lørdag den 22. december 2018
”Ministeren bedes redegøre nærmere for rækkevidden af betegnelsen "... grove og gentagne tilfælde" for frakendelse af retten til markedsføring af tobak for en periode, som det er formuleret i ministerens fremsættelsestale, og specifikt oplyse, om der med forslaget lægges op til en både/og-bestemmelse, som fremsættelsestalen kan indikere, eller en enten/eller-bestemmelse, som formuleringen af lovforslagets § 2 kan indikere. Ministeren bedes endvidere angive eksempler på overtrædelser, som kan omfattes af betegnelsen ”Ved særlig grov...” overtrædelse, jf. forslagets § 2.” Svar:

Som det fremgår af lovbemærkningerne til lovforslaget, er det en forudsætning for ordningen, at forhandleren gentagne gange har markedsført tobak til mindreårige.

Tredje gang der sker overtrædelse, vil der ske midlertidig fratagelse af retten til at sælge tobak i tre måneder, såfremt det er mindre end 2 år siden, at den første forseelse blev begået. 4. og 5. gang der sker overtrædelse, vil perioden for den midlertidige frakendelse være længere.

De straffeniveauer, som er anført i lovbemærkningerne, er vejledende og kan fraviges af domstolene i op- og nedadgående retning, hvis der i den konkrete sag foreligger formildende eller skærpende omstændigheder.
0:000:00