svarer 
Claus Hjort Frederiksen

Forsvarsudvalget spørger forsvarsministeren, Claus Hjort Frederiksen, om ministerens vil oversende et notat, der beskriver og forklarer, hvilke kompetencer Tilsynet med Efterretningstjenesterne har, når det fører tilsyn med Center for Cybersikkerhed

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 215, Spørgsmål 5
Ministerens bedes fremsende et notat, der beskriver og forklarer, hvilke kompetencer Tilsynet med Efterretningstjenesterne har, når det fører tilsyn med Center for Cybersikkerhed.

Svar fra onsdag den 17. april 2019
”Ministerens bedes fremsende et notat, der beskriver og forklarer, hvilke kompetencer Tilsynet med Efterretningstjenesterne har, når det fører tilsyn med Center for Cybersikkerhed.” Svar:

Tilsynet med Efterretningstjenesterne (TET) er et særligt uafhængigt kontrolorgan, der blev oprettet pr. 1. januar 2014. Tilsynet består af fem medlemmer, der er udpeget af justitsministeren efter forhandling med forsvarsministeren. Formanden, der skal være landsdommer, er udpeget efter indstilling fra præsidenterne for Østre Landsret og Vestre Landsret, mens de øvrige medlemmer er udpeget efter drøftelser med Folketingets Udvalg vedrørende Efterretningstjenesterne.

TET udøver sine funktioner i fuld uafhængighed og er således ikke undergivet tjenestebefalinger fra Forsvarsministeriet eller andre administrative myndigheder med hensyn til udøvelsen af sin virksomhed. TET afgør selv intensiteten af sin kontrol, herunder i hvilket omfang kontrollen skal være fuldstændig eller stikprøvevis, hvilke sagsområder der særskilt skal prioriteres, og i hvilket omfang TET vil tage sager op af egen drift.

TET udarbejder en årlig redegørelse om sin virksomhed, hvor TET detaljeret beskriver den kontrolvirksomhed, der er gennemført i årets løb, og resultaterne heraf. Årsredegørelsen indeholder tillige eksempler på Center for Cybersikkerheds håndtering af cyberangreb. Desuden indgår et statistikkapitel vedrørende Center for Cybersikkerheds behandling af oplysninger. Dette kapitel indeholder en opgørelse over klagesager vedrørende Center for Cybersikkerheds behandling af personoplysninger, aktindsigtssager, sager om sikkerhedshændelser, herunder sikkerhedshændelser, hvori der er sket indgreb i meddelelseshemmeligheden og foretaget analyse af data, samt en opgørelse over videregivelse og udveksling af oplysninger, herunder personoplysninger, der stammer Dato:

Enhed:

Sagsnr.:

Dok.nr.:

Bilag:

17. april 2019 JSN 2019/002204 896989 Ingen FORSVARSMINISTEREN Holmens Kanal 9 1060 København K Tlf.: 728 10000 Fax: 728 10300 E-mail: [email protected] www.fmn.dk EAN: 5798000201200 CVR: 25 77 56 35 fra indgreb i meddelelseshemmeligheden.

TET’s årsredegørelse offentliggøres og er tilgængelig på TET’s hjemmeside, www.tet.dk.

TET’s tilsyn med Center for Cybersikkerhed er reguleret i kapitel 9 i lov om Center for Cybersikkerhed. Det fremgår heraf, at TET efter klage eller af egen drift påser, at Center for Cybersikkerhed overholder reglerne i lovens kapitel 4, 6 og 7 om behandling af personoplysninger.

Det bemærkes i den forbindelse, at personoplysninger er et meget bredt begreb, der bl.a. også kan omfatte e-mailadresser og ipadresser, og dermed har TET en omfattende kompetence i forhold til de aktiviteter, der udføres af Center for Cybersikkerheds netsikkerhedstjeneste.

TET kan hos Center for Cybersikkerhed kræve enhver oplysning og alt materiale, der er af betydning for TET’s virksomhed, og TET har til enhver tid adgang til alle lokaler, hvorfra der er adgang til de oplysninger, som behandles, eller hvor tekniske hjælpemidler anvendes. TET kan endvidere afkræve centeret skriftlige udtalelser om faktiske og retlige forhold af betydning for TET’s kontrolvirksomhed, ligesom TET kan anmode om, at en repræsentant for Center for Cybersikkerhed er til stede med henblik på at redegøre for de behandlede sager.

Det bemærkes, at Forsvarets Efterretningstjeneste har stillet lokaler til rådighed for TET, hvorfra TET på egen hånd kan foretage kontroller, herunder af Center for Cybersikkerheds behandling af personoplysninger.

Det fremgår af TET’s seneste årsredegørelse (vedrørende 2017), at TET’s valg af kontrolområder er baseret på en risiko- og væsentlighedsvurdering af, hvilke områder der særligt måtte forventes at kunne give problemer. TET tilrettelagde ifølge årsredegørelsen sin kontrol således, at TET’s sekretariat i gennemsnit tilbragte en dag om ugen hos Center for Cybersikkerhed, hvor sekretariatet foretog kontroller og afholdt møder med centerets personale til afklaring af spørgsmål mv.

Resultatet af sekretariatets kontroller blev forelagt tilsynsmedlemmerne på månedlige møder. Derudover afholdt TET i løbet af året supplerende møder med Center for Cybersikkerhed for yderligere at drøfte konkrete såvel som generelle emner af relevans for tilsynets virksomhed.

Sagsnr.: 2019/002204 Dok.nr.: 896989 TET kan ikke påbyde Center for Cybersikkerhed bestemte foranstaltninger, men TET kan afgive udtalelser over for centeret. Hvis centeret undtagelsesvist måtte beslutte ikke at følge en henstilling i en udtalelse fra TET, skal centeret underrette TET og straks forelægge sagen for forsvarsministeren. Hvis en henstilling fra TET fortsat ikke følges, skal regeringen underrette Folketingets Udvalg vedrørende Efterretningstjenesterne herom.
0:000:00