Martin Geertsen
 svarer 
Magnus Heunicke

Martin Geertsen (V) spørger sundheds- og ældreministeren, Magnus Heunicke, hvorfor den tidligere sundhedsministers forslag om, at forebyggende forsejling af ikke-cariesrelaterede cervikale defekter (usurer) også skulle ligge inden for tandplejernes virksomhedsområdet ikke er indeholdt i det fremsatte lovforslag

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 89, Spørgsmål 1
Hvorfor er den tidligere sundhedsministers forslag om, at forebyggende forsejling af ikkecariesrelaterede cervikale defekter (usurer) også skulle ligge inden for tandplejernes virksomhedsområdet ikke indeholdt i det fremsatte lovforslag?

Svar fra mandag den 10. februar 2020
”Kan ministeren oplyse, hvilken sundhedsfaglig vurdering der ligger til grund for, at man har set bort fra den tidligere sundhedsministers udmelding om, at tandplejernes virksomhedsområde også skulle omfatte usurbehandling, jf. Sundhedsministeriet pressemeddelelse af 15/3-19:

”Ta dplejere skal ku e løse flere opga er sel stæ digt”? https:// .su .dk/Aktuelt/Nyheder/Ta dpleje/2019/marts/Tandplejereskal-kunne-loese-flere-opgaver.aspx)?” Svar:

Jeg kan oplyse, at lovforslag om ændring af lov om autorisation af sundhedspersoner og om sundhedsfaglig virksomhed (Udvidelse af tandplejernes virksomhedsområde), har været sendt i høring. I lovforslaget stilles der forslag om, at tandplejerne skal have selvstændig adgang til at udføre fluoridbehandlinger og fissurforsegling.

For så vidt angår tandplejernes adgang til at udføre usurbehandling, har jeg til brug for besvarelsen indhentet følgende svarbidrag fra Styrelsen for Patientsikkerhed:

”Styrelsen for Patientsikkerhed har fået oplyst, at der er elementer i forbindelse med behandling af gingivale ikke cariesrelaterede defekter (usurer), som enten ikke indgår tilstrækkeligt eller slet ikke indgår i tandplejernes uddannelse.

Udredning og diagnostik ved usurer kan være kompliceret på grund af, at der ofte kan være tale om en multifaktoriel årsagssammenhæng. Udredningen er indeholdt i tandlægeuddannelsen, men kun i mindre grad i tandplejeruddannelsen.

Usurbehandlingen med plast stiller krav til, at der kan tørlægges, da fugt kan reducere bindingsstyrken. Usurdefekten ligger oftest lige over eller under tandkødskanten, og det kan derfor være påkrævet at foretage en pocheudpakning, hvor tandkødslommen udfyldes med en pochetråd. Pocheudpakning er ikke et undervisningselement i tandplejeruddannelsen.

Et andet element som bidrager til at øge usurfyldningens bindingsstyrke er præparation af usurernes kantområder med en overfladekantvinkel inden selve fyldningen foretages. Denne præparationsteknik indgår ikke i tandplejeruddannelsen.

På baggrund af dette har styrelsen vurderet, at det ikke er patientsikkerhedsmæssigt forsvarligt at udvide tandplejernes virksomhedsområde til også at omfatte usurbehandlinger.

Styrelsen skal i øvrigt gøre opmærksom på, at behandling af usurer meget sjældent sker på indikation af sundheds- eller symptommæssige årsager. Hovedparten af alle behandlinger af sker på kosmetisk indikation, idet patienten oplever defekten ved tandhalsen som kosmetisk skæmmende.” Jeg henholder mig til det, Styrelsen for Patientsikkerhed har oplyst.
0:000:00